Geplaatst op 13 Reacties

Slaperig

boodschap

Soms, als ik weer een blog ga schrijven, zit ik wat blanco voor me uit te staren, omdat ik het idee heb dat zo ondertussen alles wel een keer de revue gepasseerd is. Kennelijk is dat een onterechte veronderstelling want met enige regelmaat krijg ik vragen in de trant van ”heb je wel eens een blog over [- – -] geschreven?”.

Zoals deze: ”Hey Gonneke, heb jij ook een blog over kleine baby’s die aan de borst in slaap vallen? Voor de ouders die onzeker worden van alle ‘zo-leren-ze-het-nooit’ onzin!” Dat had ik niet, of ik kon het zo gauw niet vinden, dus kwam het op mijn onderwerpenlijstje.

Zzzzzz ….. Slaperig, zo slaperig

Drinken aan de borst is voor baby’s natuurlijk eten en drinken, maar dat is vaak toch een, weliswaar zeer plezierige, bijkomstigheid. Evolutionair gezien is de primaire functie van borstvoeding bescherming. Bescherming tegen ziekmakertjes zoals bacteriën en virussen en ook bescherming tegen verstorende invloeden. Doordat onze soort zo vaak voedt is het ook belangrijk in de relatievorming en hechting. Zowel moeder als kind voelen zich, als alles goed gaat, heel plezierig tijdens het voeden. Knus en vertrouwd, beschut en beschermd.

slaperigVoor een heel jonge baby bestaat er tijdens het borstdrinken niets anders. Voor de opgroeiende baby en peuter kan de wereld eromheen ook er erg boeiend zijn. Daarom laten veel kinderen zich makkelijk afleiden. De andere kant van die medaille is dat, als een kind afzondering nodig heeft, dat aan de borst ook heel goed gaat. Door zich letterlijk en figuurlijk helemaal naar zijn moeder te keren en zich enkel op het drinken aan de borst te richten, sluit het kind de wereld buiten. Dat is een heel veilig, geruststellend en rustgevend gevoel. Dat hij ondertussen ook voedsel in zijn maag krijgt is mooi meegenomen. Het voedsel voor zijn geest en ziel is minstens zo belangrijk.

Er is een vrij brede beweging die het moeders afraadt om hun kind toe te staan aan de borst in slaap te vallen. Hoe ze zich voorstellen hoe je dat voor elkaar krijgt is mij een raadsel, maar dat is wel het advies dat veel moeders krijgen. Mij lijkt het contraproductief en contra-intuïtief. Wie haalt het toch in zijn hoofd om een slapend kind wakker te maken? Om een kind dat in slaap aan het sukkelen is weer wakker te maken. Wist je dat mensen beletten in slaap te vallen een effectieve martelmethode is? (bron, niet lezen als je niet tegen enge dingen kunt!)

Het idee erachter is dat kinderen aangeleerd zou moeten worden om alleen in slaap te vallen. Laat dat eens even goed op je inwerken. In slaap vallen. Zelf in slaap vallen. Ik denk niet dat ik me erg vergis wanneer ik ervan uitgaan dat iedereen altijd zelf in slaap valt. Dat hoeft niemand te leren. Wat wordt bedoeld is in slaap vallen terwijl je alleen bent. Het is natuurlijk idioot om te veronderstellen dat dat noodzakelijk is. Waarom zou een kind alleen moeten zijn als het in slaap valt? Het overgrote deel van de volwassen mensen valt in slaap terwijl er naast hen een ander persoon ook in slaap aan het vallen is.

Kindjes horen om te beginnen nooit alleen te zijn. Wij zijn een in groepsverband levende sociale diersoort van nature. Dat betekent dat kinderen worden geboren met een behoefte aan en een verwachting van voortdurende nabijheid van minimaal één ander mens. Zo is onze software in onze hardware gebrand. Zo is ons schakelschema. In slaap vallen is best een beetje eng. Je verliest de controle over wat je doet en wat er met je gebeurt. Een jong kind heeft om gezond te kunnen slapen dus een heel veilige omgeving nodig. Er is geen veiliger plaats dan aan moeders borst.

Kindjes die aan de borst in slaap vallen doen precies wat ze moeten doen. Op die manier kunnen ze veilig slapen en kan de slaap volledig worden gebruikt om te indrukken van de dag veilig te verwerken en hun hersenen op een gezonde manier te laten groeien en ontwikkelen. Kindjes die aan de borst in slaap vallen zijn slimme kindjes die heel erg hard aan het werk zijn om alle slimheid die ze in zich hebben eruit te laten komen. Wie zijn wij dan om te denken dat we ze in dat proces moeten lastig vallen en belemmeren door ze telkens wakker te maken en ze in een onveilige omgeving in slaap proberen te laten vallen.

Kindjes trainen of africhten om alleen in slaap te vallen is alleen handig voor de ouders, die op die manier proberen meer tijd voor zichzelf te krijgen. Tijd voor jezelf komt wel weer eens, nu hebben je kinderen je nodig. Het is niet de bedoeling dat je vadertje en moedertje spéélt en Grote Mensen Dingen doet als de baby alleen slaapt. Het is de bedoeling dat je volwassen bént en de volwassen verantwoordelijkheden accepteert die bij het ouderschap horen.

13 gedachten over “Slaperig

  1. Dat heerlijke in slaap vallen aan de borst gebeurd hier ook elke avond en soms overdag maar hoe ging dat toen je stopte met borstvoeding? Daar ben ik nu wel onzeker over..

    1. Ilona, ik was daar ook onzeker over. Na 2,5 jaar stopte bij ons de borstvoeding (vanwege mijn zwangerschap) en valt mijn dochter van bijna 3 jaar na voorlezen zelf nu in slaap! Haar ‘herkenning’ om te gaan slapen is een apenboek en lichtje uit (bedritueel). Natuurlijk wel naast mij samen op één hoofdkussen 🙂

    2. Veel kindjes leren ‘vanzelf’ om alleen in slaap te vallen. Het zal namelijk best eens gebeuren dat je kindje iets wakker wordt, wanneer je het in het ledikantje legt. Zo van lieverlee leert je kindje het vanzelf. Dat hoef je niet te trainen of te oefenen.
      Maar…stoppen met borstvoeding hoeft niet natuurlijk. M’n zoon van 3 jaar drinkt zichzelf ook nog geregeld in slaap.

      1. Ik ben een beetje kort door de bocht.
        Het zal eens gebeuren dat je kindje iets wakker wordt wanneer je het in het bedje legt. Een volgende keer is je kindje nog niet in slaap, maar al wel slaapdronken.
        Als je kindje zich veilig voelt in het bedje en weet dat je komt wanneer hij erom vraagt, komt het uiteindelijk goed. Niet trainen, gewoon afwachten.
        Of zoals m’n man gisterenavond zei: ‘Als ze 16 jaar is wil ze niet meer.’ (Bij ons in bed in slaap vallen.)

  2. Ik geef fles voeding maar werkt hetzelfde in mijn idee. Hij ligt dichtbij me en valt in slaap. En zo niet dan valt hij bij het boeren in slaap. Gaat om de nabijheid denk ik en niet zozeer die borst.
    Jammer dat daar de nadruk op gelegd wordt aangezien borstvoeding niet voor iedereen is weg gelegd.

    1. De nadruk wordt op deze site op borstvoeding gelegd, omdat deze site over borstvoeding gaat. Maar natuurlijk werkt het met de fles ook als je zorgt voor die nabijheid en koestering.

      1. Ja dat zag ik later. Kwam via een link hierop. Wel goed stuk hoor!

  3. Het column is al ouder, maar ik wil proberen te reageren. Heel herkenbaar en precies mijn visie. Alleen loop ik tegen drie ‘problemen’ aan:

    *Mijn baby heeft mijn borst dag en nacht nodig om in slaap te vallen. Wanneer ik alleen thuis ben met de kinderen moet ik onze oudste alleen laten beneden. In de woonkamer is het te lawaaierig. Er komen vriendjes spelen en deze laat ik niet graag alleen beneden. Dat ikzelf minder tijd heb voor mezelf is niet erg, maar hoe.combineer je deze manier van in slaap vallen met de begeleiding van je andere kinderen?

    -Deze manier van in slaap helpen vallen van je baby ervaar ik als ontzettend vermoeiend. Soms heeft mijn baby me wel 10x in een nacht nodig om teruh in slaap te vallen. Ze is negen maanden nu. Ze slaapt veilig naast me in de cosleeper. Hoe houd je dit gemakkelijker vol zonder futloos te worden?

    -Ik werk drie dagen. Heb al gedeeltelijk ouderschapsverlof, maar nog steeds is ze best veel bij de oppas en moet dan slapen zonder de borst.

    Zo gemakkelijk als het in het mooi geschreven column staat is het dus voor mij in ieder geval niet!

    1. Ha lieve mama!

      Ik heb een dochter van 11 maanden die snachts 3x komt voor voeding.
      Doordat ze naast mij in de co sleeper ligt kan ik het juist volhouden. Je schuift je kind naar je toe shirt om hoog drinken en weer terug of vaak laat ik haar naast me liggen omdat ik in slaap gevallen ben.
      Vervelend dat dat voor jou dus niet helpt!
      Ik werk 2 dagen en de ene oppas doet met mijn dochter lopen in de buggy als ze ziet dat ze heel moe is.
      De andere oppas geeft een grote fles als ze ziet dat ze moe word, en doet een dekentje om haar heen en dan lekker drinken en zo valt ze in slaap.
      Als ze merken dat mama er niet is vinden ze wel een andere manier om in slaap te komen.

      Hou je taai!

  4. Mijn dochter van 8 maanden valt ook altijd zalig aan de borst in slaap. Daarna leg ik haar in haar ledikantje dat tegen ons bed gelegen is. Soms val ik zelfs heerlijk met haar in slaap. (Ik leg de dekens wel aan de kant.) Ik heb ooit baby in een droomritme gelezen. Als het niet uit de bib kwam gooide ik het regelrecht in de vuilbak.
    Ik volg de ‘moeder in de babyritme’. Het gaat me uitstekend af. 2 Dutjes overdag en ’s nachts 1 a 2 maal wakker. Doch voel ik me redelijk uitgerust.
    Nu dreigt dat ritme helemaal verstoord te geraken omdat ik helaas met shiften werk.
    De nachten geraak ik wel kwijt maar ik zal zo nu en dan pas tegen 23uur thuis zijn.
    Ik maak me daar ongerust over en weet me geen raad hoe ik dat het best aan moet pakken…

    1. Komt tijd, komt raad. Over het algemeen verloopt de overgang prima, maar degene die mama moet vervangen kan wel tijd nodig hebben om samen met je kind een eigen bedtijd ritueel te vinden.

  5. Fijne blog om te lezen, ook eens de andere kant. Mijn zoontje is nu 13 maanden en door Corona werk ik thuis. Nooit gedacht vooraf – en zeker niet na de eerste week – maar hij krijgt nog steeds borstvoeding ondanks dat ik fulltime werk. Ook hij slaapt in een co-sleeper (gemaakt van een ledikant dus wat groter) en valt aan mijn borst in slaap. Overdag in de wandelwagen. Echter heb ik afgelopen week voor het eerst een etentje gehad waardoor ik laat thuis kwam. Zoonlief had steeds naar de deur gekeken en bij binnenkomst lag hij huilend in zijn vaders armen. Nu moet ik binnenkort voor het eerst twee nachten van huis en heb echt geen idee hoe ik dit moet voorbereiden om te zorgen dat hij ook daadwerkelijk slaapt. Het voelt in ieder geval helemaal niet goed om hem zo ‘alleen’ te laten. Alle tips zijn welkom!

    1. Dank je voor je bericht. Dit is niet de plaats om naar tips te vragen. Daarvoor verwijs ik je naar facebook groepen waar ook deskundigen meelezen, zoals die van la Leche League, borstvoedingsforum en Borstvoeding vraag een lactatiekundige.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.