Internationale vrouwendag en vrouwen power

Internationale vrouwendag en vrouwen power

Als ik begin aan een nieuw blog google ik eerst even wat mijn titel aan plaatjes oplevert. Ik was eerlijk gezegd, lichtelijk geschokt. Naast een paar logo’s allemaal krullerig rose girly-girl gedoe. Vrouwendag gaat toch niet over de cultureel opgelegde ultra femininiteit? Ik dacht het ging om vrouwen power en dat soort dingen.
Internationale vrouwendag en vrouwen power

Zoekend op Quotes stond deze bijna vooraan. Deze jonge vrouw is voor mij een symbool voor vrouwen power (er zijn er meer, onder andere Emma Watson, P!nk en mijn (schoon)dochters). Deze quote is daar een lichtend voorbeeld van. Extremisten (en dat vertaal ik als iedereen die vrouwen eronder wil houden, letterlijk en figuurlijk) zijn bang voor een meisje of een vrouw met een boek. Want van boeken komen ideeën en kennis en inzicht. En dat zorgt ervoor dat meisjes en vrouwen zich niet meer laten onderdrukken, klein maken en als voetveeg gebruiken. Meisjes en vrouwen die, letterlijk of figuurlijk, van zich af bijten als mensen hun mentale of lichamelijke integriteit aantasten. Kennis is letterlijk macht. Kennis is de basis van vrouwen power.
Internationale vrouwendag en vrouwen power

Aan de andere kant lijkt er een feministische stroming te zijn die de verworven (of nog te verwerven) rechten omzet in plichten. Nu we gelijke rechten hebben als mannen lijken we ook allemaal die ratrace mee te moeten lopen, ons voegen naar de in feite volkomen achterlijke regels van de hogere arbeidsmarkt: volkomen negeren van een persoonlijk leven en werkweken van minimaal 60 uur draaien en vooral, vooral, carriere maken. Likken naar boven en schoppen naar onder. Alles behalve solidariteit en werken aan kwaliteit van (persoonlijk) leven en de the pursuit of happiness .

Gelukkig ben ik niet de enige die wat vreemd aankijkt tegen de draai die het feminisme heeft genomen, waardoor verworven rechten opgelegde plichten leken te worden. Chantala Blinker schreef er een fijne column in Kiind over.
Internationale vrouwendag en vrouwen power

Mijn insteek is dat ik zorg voor heel veel informatie en kennis voor meisjes en vrouwen. Eerlijke informatie die op een niet-paternalistische manier duidelijk maakt hoe dingen werken en waarom. Om die meisjes en vrouwen een basis te geven om hun eigen, weloverwogen keuzes te maken over het inrichten van hun eigen leven. Hun reproductieve leven, want dat is mijn vakgebied. Informatie en kennis die en passant ook bedoeld is voor jongens en mannen en ale andere mensen. Zodat iedereen weet hoe biologische en psychologische dingen in elkaar zitten en hoe ze werken en waarom ze werken zoals ze werken. Zodat iedereen weet dat, hoewel het dragen, baren en voeden van het nageslacht vooralsnog redelijk onverbrekelijk is verbonden met de meer vrouwelijk aangelegde mensen, zorgen en opvoeden door iedereen kan worden gedaan, met of zonder een biologische band met het nageslacht in kwestie.

Op die manier is carriere maken en de manier waarop die carriere wordt gemaakt een recht voor alle mensen, ongeacht hun chromosomen. En elk mens, ongeacht chromosomen of interpretatie van gender, is vrij om voor een carriere te kiezen of niet of op een andere, eigen manier.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Eurolac Lactatiekunde werkt samen met