De ondoorgrondelijke wegen van Facebook waren de basis van een misgelopen verjaardagsvisite. Er kwam een bericht met een uitnodiging van exact een jaar geleden zomaar bovendrijven.

Ondoorgrondelijke wegen

Door de ondoorgrondelijke wegen van Facebook stond ik laatst voor een dicht deur waar ik verwachtte te worden verwelkomd voor een verjaardagsvisite. Een bericht met een uitnodiging van exact een jaar geleden dook plotseling op in Messenger en ik had het jaartal erbij niet gezien. En daar stond ik dan met mijn goede gedrag en een cadeautje voor een dichte deur. De jarige en haar vrouw waren op vakantie. De uitnodiging was voor haar verjaardag vorig jaar, een kroonjaar met een uitgebreid feest. Dat cadeautje, een Pioenroosplant, zet ik maar in mijn eigen tuin en vervolgens mijmer ik verder over andere ondoorgrondelijke wegen. Wegen binnen mijn eigen en soms aanpalende vakgebieden.

ondoorgrondelijke wegen: voor auto’s of voor paarden?

Ondoorgrondelijke wegen zijn volop en overal vindbaar, niet alleen bij Facebook. Zo zijn er van die wegen waarvan niet duidelijk is voor wie ze bedoeld zijn. Ik heb het dan over mijn vak en aanpalende regio’s. In de wereld van moeders, vaders, hun kinderen en voeding gaat een hoop advies om. Veel van dat advies, in feite van het openbare vrijwel alles, is algemeen advies. Om in het beeld van ondoorgrondelijke wegen te blijven, is dat voedingsadvies een weg die op het oog voor elke verkeersdeelnemer is bedoeld, uiteindelijk alleen maar  voor bepaalde gebruikers bedoeld is.

De meeste voedingsadviezen gaan over de grote gemiddelden. Voor ”het gemiddelde kind” geldt een bepaalde hoeveelheid voedsel van een bepaalde samenstelling. Groot probleem hierbij is dat dat gemiddelde kind niet bestaat. Dus die algemene adviezen passen vaak niet. Neem nu dat zandweggetje op de foto hierboven. Geschikt voor allerlei paarden en voor sommige auto’s, met name de 4×4 types, en voor sommige fietsen die speciaal voor  ruw terrein geschikt zijn. Met mijn 3 versnellingen transport-opoefiets gaat dat echt niet werken.
Met andere woorden: algemene adviezen zijn over het algemeen te algemeen om van algemeen nut te kunnen zijn voor het individuele kind.

Dan zijn er de wegen waarvan volstrekt onduidelijk is waar ze heen gaan, wat het doel is. Het lijkt op het eerste gezicht heel wat, maar als je verder gaat kijken gaat het nergens heen. Voedingsadviezen kunnen dat ook hebben. Een zorgverlener geeft een advies dat op het eerste gezicht heel wat lijkt (een boel dure woorden en potjeslatijn erdoor wellicht), maar als je het advies gaat volgen of er beter naar gaat kijken, lijkt het nergens toe te leiden. Zoals bijvoorbeeld een kind van een maand of 7 die wat weinig groeit meer te eten te geven, in de vorm van groente- en fruithappen. Ja, meer eten, goed idee, caloriën erin, dan gaat de groei wel beter. Maar wacht eens, … groenten en fruit … Wat gaan wij eten als we willen afvallen? Juist, vooral meer groenten, want daar word je niet dik van … .

Ondoorgrondelijke wegen: een weg van niks naar nergens, die na een paar 100 meter stopt

Natuurlijk zijn er algemene waarheden en bepaalde wetmatigheden. Kinderen groeien op een bepaalde manier; bepaalde voedingsmiddelen en manieren van voeden passen beter bij de biologische blauwdruk van het kind dan andere. Maar er spelen zoveel verschillende factoren mee, dat het voor het individuele kind weleens heel anders kan zijn. Ouders kunnen aan de ene kant heel veel hebben aan voorbeeldverhalen van andere ouders, maar aan de andere kant kan wat bij andere ouders grandioos werkt, voor hen averechts werken. Waar die 4×4 prima op dat zandpad wegkomt is de kleine wendbare auto veel handiger in het stadsverkeer. En waar die stevige transportfiets met een mand voorop en flinke fietstassen en een kinderzitje achterop ideaal is voor het vervoer van kinderen van en naar school en voor de boodschappen, kom je op dat zandpad toch echt beter weg met een goede ATB of zelfs een crossfiets. En hoe een avontuurlijk tochtje over een weg met een onduidelijk doel voor sommigen heel aantrekkelijk kan zijn, hebben anderen toch liever een duidelijke route met een begin- en eindpunt, net zo goed als het ene ouders-en-kind-gezelschap liever wat duidelijker aanwijzingen heeft, terwijl de ander zich op het gemak voelt met doen wat voor de hand ligt en zien waar het schip strand.

Wij gingen na de mislukte visite een ijsje eten en zo werd het toch nog een leuke middag. Plannen maken is prima en kan houvast geven. Maar wees er wel op bedacht dat het toch anders uit kan pakken. Ondoorgrondelijke wegen kunnen overal opduiken. Wees er op voorbereid dat niet alles gaat zoals gepland, maar dat dat niet betekent dat alles fout is gegaan. Het is gewoon anders gegaan en dat is prima.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Eurolac Lactatiekunde werkt samen met