Geplaatst op 1 reactie

Warm, warmer, warmst

Het wordt af en toe, en volgens deskundigen steeds vaker, zomers of zelfs tropisch warm in onze koude kikkerlandjes aan de zee. Het maakt ons ongemakkelijk en we moeten ons er ons goed op voorbereiden. Vooral ouders van heel jonge kinderen kunnen het letterlijk Spaans benauwd krijgen bij het idee van een hete dag of dagen in het vooruitzicht. Een overzicht van eerder verschenen blogs over warm weer.

Hoe kleed je je kind? en Wat geef je te eten en drinken? zijn de belangrijkste vragen. Het eerste antwoord is:
Blijf koel en voed je kind.

hittegolfZelf koel blijven is goed voor jezelf en zorgt ervoor dat je voor je kind kunt blijven zorgen. Drink volop, niet alleen water, maar ook thee, verdund vruchtensap en eventueel bouillon. Als je alleen liters water drinkt, kun je een mineralen tekort krijgen doordat je met het transpireren ook mineralen verliest. Als je die niet met drinken weer aanvult, ligt een tekort in een klein hoekje. Mineralen worden ook wel eens zouten genoemd, maar let op dat zout niet het enige is dat aanvulling nodig heeft. Vandaar het advies ook thee en sap te drinken. De thee kan uiteraard ook in de vorm van ijsthee. Nee, niet Icetea, want dat is limonade met allerlei onnodige toevoegingen en een boel suiker. Zet een heel sterke thee van je favoriete smaak. Ik neem voor ijsthee graag groene thee en verse munt. Laat trekken, zeef het en laat afkoelen. Vul aan met koud water en/of ijsblokjes. Een paar schijfjes citroen erin maken het extra fris. Als je het toch zoet wilt, doe dan na het trekken een lepel honing erdoor. Meer ideeën voor zelfgemaakte ijsthee op Pinterest: Home made iced tea

Zo, zelf koel, nu je kind nog. Kleed je kind niet warmer aan dan je jezelf doet. Zelf in badpak? Kindje bloot of in de luier. Zorg wel voor schaduw en doe een zonnehoedje of -pet op. (Een grote boerenzakdoek met geknoopte punten kan ook en ziet er heel leuk uit.) Een kleintje heeft eerder een zonnesteek te pakken dan een volwassene. Let goed op het huidje, ook in de schaduw kunnen de brandende zonnestralen hun werk doen. Doe eventueel een heel dun katoenen pakje aan. Blijf op het heetst van de dag binnen. Om niet uit te drogen moet je kind net als jijzelf veel drinken. Bij een borstkindje hoeft dat geen water te zijn, liever niet zelfs. Water heeft voor een borstkindje het zelfde risico als voor jou: mineralen tekort. Geef dus vaker de borst. Vaak borstvoeding, vaker voeden, is de beste overlevingsstrategie voor kindjes op warme dagen.

hittegolfVaker voeden wil niet zeggen dat je ineens dubbel zo vaak dezelfde voedingen geeft. Over het algemeen daalt het volume met het stijgen van de frequentie, oftewel: hoe vaker je voedt, hoe kleiner de voedingen zijn. Biedt de borst aan en laat je kindje bepalen of en hoe lang ze wil drinken. Biedt ook de tweede borst aan, maar laat ook hier haar bepalen of en hoeveel ze ervan wil. Bied de borst aan voor en na elk slaapje, altijd als je zelf iets eet of drinkt als ze wakker of in lichte slaap is, en elke keer dat ze iets van een zuig- of hongersignaal geeft of haar handje of iets anders in de mond steekt. Zo kom je makkelijk tot een keer of tien of vaker overdag aanbieden. Of en hoeveel ze drinkt is aan haar, daar hoef je je als moeder niet mee te bemoeien.

Heb je nog moedermelk in de vriezer? geef het je kindje als een ijsje! Laat het eventueel een klein beetje ontdooien doe het in ijslollyvormpjes, laat opnieuw bevriezen en serveer je kind een exclusief ijsje.

Campagne Borstvoeding is de norm: Geen water bij hogere temperaturen.

Warm

 

Eerder verschenen op het oude blog 18 juni 2013

Vandaag zullen er tropische temperaturen worden bereikt volgens alle weersverwachtingen. Voor mensen met een eenvoudig enthousiast te krijgen bloeddruk is het beter maar zoveel mogelijk binnen te blijven in de koelste ruimte in huis. Gelukkig is dat net mijn werkkamer. Zwangeren houden zich ook maar liefst kalm en onder het maaiveld. Moeders met kinderen hebben allang de dichtstbijzijnde locatie met water en zand in hun geheugen gegrift en zorgen daar met een volle koelbox koel drinken klaar te zitten voor de drukte begint. Zorg dat de kinderen zonnehoedjes of petten ophebben, liefst met een brede rand die ook het gezicht en de hals beschermt. Een natte hoed of pet zorgt voor extra afkoeling. Zorg voor voldoende drinken en ook ‘natte’ groenten en fruit, zoals komkommer en watermeloen. Voorkom het drinken van liters water alleen, want door het vele zweten verliest het lichaam ook veel mineralen. Moeders met kleine baby’s moeten zelf extra goed op hun vochtinname letten, want zij moeten ook de vochtinname van hun borstkindje veilig stellen.

Kies voor draagkindjes een zo dun mogelijke doek en kies een wikkel- en knoopmanier die zo min mogelijk lagen stof geeft. Doe de draagbaby enkel een hemdje aan of helemaal niets anders dan de luier. Zorg ook bij de gedragen baby voor een goede bescherming van het hoofd tegen directe zonneschijn. Kleine kinderen lopen veel sneller risico op oververhitting dan onderkoeling. Bij hoge buitentemperaturen kan een baby, dreumes of peuter het al snel te warm krijgen. In combinatie met veel zon en weinig drinken ligt een zonnesteek op de loer. Een zonnesteek bij een klein kind is al vrij snel een mogelijk levensbedreigende toestand.

Naast het vermijden van te veel lagen textiel en directe zon is vooral ook de vochtinname belangrijk. Kinderen die borstvoeding krijgen, hebben het daarbij makkelijk. Hun favoriete voedsel is ook hun favoriete drank en de beste rehydratievloeistof die er bestaat. Zorg ervoor dat de baby op warme dagen zoals vandaag elk uur aan de borst gaat. Het hoeven niet allemaal grote voedingen te zijn, maar elk uur een beetje vocht is de zekerste manier om uitdroging te voorkomen. Kinderen tot zes maanden hebben niets anders nodig dan moedermelk, ook als het heel erg warm is. Door heel vaak aan te leggen past de melkproductie zich snel aan de toenemende vraag aan. Houdt de luiers goed in de gaten: even vaak als anders een bijna kleur- en geurloze plasluier betekent dat er genoeg vocht binnenkomt. Leg vaker aan als de plasjes minder of donkerder worden. Ook mama’s plas moet bleekgeel en niet sterk geurend blijven. Anders is meer vocht nodig. Bedenk dat je voor twee zwetende mensen moet drinken.

Goede dorstlessers voor voedende moeders (en andere mensen) zijn behalve gewoon water, water met vruchtensap (probeer eens een theelepel citroensap in een glas koel kraanwater!), kruidenthee (neem wisselende kruiden), ijsthee (zelf gemaakt van sterke thee naar keuze met citroen of ander vruchtensap en weinig zoetmiddel, ’s morgens een grote kan maken en in de koelkast bewaren; serveren met veel ijsblokjes), bouillon (belangrijk voor het aanvullen van zouten). Borstkindjes die ook al ander eten bij krijgen, kunnen ook van deze dingen drinken, mits verdund met water. Maar ook voor hen is borstvoeding de beste dorstlesser. Kindjes op de kinderopvang krijgen wat vaker een flesje moedermelk. Alleen als er onvoldoende voorraad is voor meer moedermelk, krijgen deze kleintjes eventueel een beetje water erbij.

Voor grotere kinderen is een ijsje erg lekker natuurlijk. Niet dat je het er minder warm van krijgt, maar gewoon voor het lekker. Gekocht ijs zit vol met suiker en vaak allerlei toevoegingen om de structuur goed te houden tijdens transport en opslag. Zelf ijs maken is heel eenvoudig en je weet wat erin zit. Het makkelijkste ijs is bevroren moedermelk. Doe de melk in een waterijsjesvorm, zet de stokjes erin en laat een paar uurtjes bevriezen. Alleen bevroren moedermelk in huis? Geen probleem. Laat het half ontdooien tot het traag vloeibaar is, giet het dan in de vormpjes, stokjes erin en weer laten bevriezen. Ja, dat mag. Wist je trouwens dat je verbrande kinderhuidjes (als ze toch te lang in de zon speelden) kunt insmeren met een klontje moedermelkijs? Het ijs koelt en de melk ondersteunt de genezing bij eventuele ontstekingsprocessen.

Voor de grotere kinderen kun je eenvoudig vruchtenijs maken ook als je geen ijsmachine hebt. Snijd goed rijp fruit in kleine stukjes (of gebruik bessen, frambozen, aardbeien, bramen) en leg het naast elkaar op en bord/bakplaat in de vriezer. Als het bevroren is met de staafmixer of in de blender pureren. Eventueel een beetje volle yoghurt erin meedraaien. Direct serveren in een mooi glas met een lange lepel, een rietje en een parasolletje. (Nou ja, dat laatste is niet noodzakelijk natuurlijk, maar maakt het wel erg feestelijk.)

Een fijne, zonnige dag gewenst. Houd je hoofd koel.

Kleintjes S: In de zomer: geen extra water bij borstvoeding geven
Meer lekkere ijsrecepten op mijn Pinterest board Kitchenworks

 

1 gedachte over “Warm, warmer, warmst

  1. […] lees hier over kinderen, borstvoeding en warmte […]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.