Geplaatst op Geef een reactie

Want, Wetenschap

niet gehinderd door enige vorm van kennis

Wie mij al langer volgt, weet dat ik een haat-liefde verhouding heb met wetenschap. Ik ben gek op wetenschap, ik denk graag wetenschappelijk en ben gek op onderzoek. Maar ik ben minder weg van de manier waarop de wetenschap wordt misbruikt en verkracht. Voornamelijk door mensen die hoe dan ook hun gelijk willen hebben en houden, of door fabrikanten die linksom of rechtsom hun verkoop willen optimaliseren, koste wat het kost. De bron van mijn inspiratie voor dit blog gaat daar ook over. Over het gebruik van wetenschap of de verwijzing daarnaar. om je gelijk te krijgen en anderen af te branden.

Bron: Because, Science

onbewezen wetenschappelijk bewijsEchte wetenschap gaat om nieuwsgierigheid, om willen weten, om het hoe en waarom van dingen. Om dingen ter discussie te stellen, andere invalshoeken te zoeken, wat-als vragen te stelen. Proberen of je hypothese overeind blijft als er andere feiten naar voren komen. Proberen of onderzoek van anderen te herhalen is met gelijke uitkomsten. Wetenschap is nooit voor eeuwig gedefinieerd, het is de ”staat van de wetenschap op dit moment”.

En wetenschap is nooit een reden om anderen de mond te snoeren.

Wetenschappelijke feiten moeten ten alle tijden ter discussie worden gesteld. Op het moment dat er geen vragen gesteld mogen worden is het geen wetenschap meer, maar religie, geloof, dogma.

Wie niet wil dat er aan haar inzicht in de wetenschap kan worden getwijfeld, is die wel zeker van haar zaak? Wie niet wil dat er ongemakkelijke vragen worden gesteld, is die niet bang er geen antwoord op te kunnen geven? Bang om toe te geven dat het wellicht toch allemaal niet zo zeker is als gesteld?

Want, Wetenschap.

Een graag gebruikte drogreden in overheidscampagnes. Ouders worden gekoeieneerd om ze over te halen dingen te doen die ze mogelijk niet willen doen of anders willen doen. ‘Want, wetenschap’ wordt gebruikt als argument om ze op te zadelen met een schuldgevoel als ze de gevolgde richtlijn niet willen volgen of om ze het gevoel te geven een potentiële kindermoordenaar te zijn. ‘Want, wetenschap’ wordt gebruikt als strategie om ouders tegen elkaar op te zetten en om elkaar op leven en dood bevechtende kampen te vormen. Ik denk nu aan de campagnes die gaan over de plaats waar kinderen al dan niet mogen slapen en campagnes over vaccineren. Al deze campagnes zijn gebaseerd op slechte wetenschap, op flinterdunne bewijsjes van eenzijdig of slecht opgezette en uitgevoerde onderzoeken.

Wetenschappelijk debat gaat over het zien van verschillende invalshoeken, over van elkaar leren en elkaars standpunten begrijpen. Het gaat niet om overhalen, maar om leren en begrijpen.

P.S.

De industrie doet over het algemeen maar alsof ze wetenschappelijk bezig zijn, want dat komt de profijtelijkheid van het bedrijf ten goede. Een CEO van een groot farmacologisch bedrijf zei letterlijk: wij zijn er voor de winst, niet voor het heil van de zieken. Dit zijn wel de bedrijven die lobbyen bij elke overheid ter wereld voor het gebruiken van hun dure medicijnen en voor het zo veel mogelijk vaccineren van zoveel mogelijk kinderen.

Want, Geld.

Big Pharma CEO: ‘We’re in Business of Shareholder Profit, Not Helping The Sick’

 

Lees in de categorie Wetenschap wat ik zoal eerder schreef over wetenschap.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.