Moeders zijn, zoals elk kind van zekere leeftijd kan beamen, tovenaars. Ze hebben echt waar ogen in hun achterhoofd, weten het precies als je een leugentje vertelt en kunnen alle verloren zaken terugvinden.

Tovenares

Titelfoto: tovenaar-broers:  Ralph Fiennes als Lord Voldemort in enkele Harry Potter films, eindigend in de grande finale Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 1 (&2) (2010; 2011) en broer Joseph Fiennes als Merlin in  Camelot (2011)

tovenares

Moeders zijn, zoals elk kind van zekere leeftijd kan beamen, tovenaars. Ze hebben echt waar ogen in hun achterhoofd, weten het precies als je een leugentje vertelt en kunnen alle verloren zaken terugvinden. Moeder doet aan genezing door handoplegging, nou ja ze doet het met kusjes, maar dat werkt net zo goed, en ze kan de toekomst voorspellen, want ze weet het altijd precies als een spelletje dreigt fout te gaan en zal eindigen in huilen en ruzie. (Mijn dochters, nu zelf moeder, respectievelijk beroepsopvoeder, vertelden mij dat zij pas in die rollen begrepen wat ik altijd bedoelde met ”katjesspel”.)

De grootste toverkracht zit hem natuurlijk, maar dat weten die kinderen dan weer niet, in het feit dat ze om te beginnen moeder zijn, negen maanden lang een ander mens in hun lichaam hebben kunnen laten groeien en het geboren laten worden. Om het af te ronden het dan ook nog jarenlang voeden en beschermen met de melk uit hun borsten. Dat is het betere tovenaarswerk.

Als een meisje geboren wordt, heeft ze al zo’n beetje alle eitjes klaarliggen die ze ooit nodig zal hebben, en nog een paar voor reserve. Eerlijk gezegd zou ze met die voorraad eitjes een flinke stad kunnen vullen als ze allemaal zouden worden bevrucht. Maar Moedertje Natuur is niet gierig en zorgt graag voor een goed gevulde voorraadkast. Je weet nooit waar het fout gaat. Wonderen zijn geweldig natuurlijk, maar je kan dat niet al te erg aan het toeval overlaten. Toveren is voor een flink deel ook gewoon goed voorbereid zijn. Ook de melkvoorziening is een kwestie van voorbereiding. Bij de geboorte ligt de hele melkfabriek al klaar om opgestart te worden. En om ook hier nog een plan B klaar, in de vorm van dezelfde potentiële melkfabriekjes bi alle jongetjes die worden geboren. Waarschijnlijk nooit nodig, maar beter mee verlegen dan om verlegen.

(Dit laatste was een geliefde uitspraak van mijn Grootmoe, op de foto middenvoor met baby op schoot. Rechts staan en zitten respectievelijk mijn vader en moeder, mijn twee oudste zussen en mijn broer staan er ook op, met mijn opa en wat tantes. Ik kwam pas drie en een half jaar na deze baby.)

Dat hele spul ligt gewoon klaar om aan de gang te gaan. In de puberteit gaat fase twee in en wordt de melkfabriek operabel gemaakt. Alles is klaar voor gebruik, wordt goed in het vet gezet, zodat alles soepel kan draaien en de toverstok ligt klaar. Elke maand draait de toverstok even proef, en worden de machines even opgestart. Tot het een keer geen proefdraaien is en de hele fabriek in het echt aan de gang gaat. Op laag vermogen eerst, maar na de geboorte van het kind op vol vermogen en met volcontinu diensten. Moeder-tovenaar stuurt het geheel feilloos aan, na de volcontinu diensten overgaand op drieploegendiensten en via twee ploegen naar alleen dag- of alleen nachtploegen tot uiteindelijk alleen de onderhoudsdienst nog nu en dan eens langskomt.
Het is zo jammer dat volwassenen niet meer in tovenarij geloven. Ze denken dat dat allemaal niet zomaar kan en dat je je er mee moet bemoeien, plannen moet maken en strategieën ontwerpen. Dus komen er rondom borstvoeding allerlei regels en voorschriften, allemaal dit-moet’s en dat-mag-niet’s, soms zijn dat geleiders voor de toverkracht, maar even vaak zijn het juist schilden ertegen. Maar iedere moeder (vrijwel iedere moeder) kan zelf dat toverstafje gebruiken en zelf die magie laten gebeuren.
Begin met een gezonde zwangerschap (gebruik daarvoor gewoon je eigen gezonde verstand: doe gewoon, eet gezond, neem geen risico’s en probeer niet de held uit te hangen). Zorg voor een gezonde baring: op eigen kracht, luister meer naar je eigen lichaam dan naar allerlei roependen om je heen. Vermijd medicatie en ingrepen zo maar enigszins mogelijk. Laat dan de magie van jou en je kind toe en laat het gewoon gebeuren. Moeder en kind bij elkaar, zoveel mogelijk huidcontact en zo veel mogelijk comfort voor beide. Laat je partner het schild zijn en zijn eigen magie bij die van jou en je kind voegen.

Mochten er onverhoopt toch wat storingen optreden, lees dan eens rond op deze site, boek een consult of kijk eens in de webwinkel of er iets is wat je kan helpen alles weer soepeltjes te laten lopen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Eurolac Lactatiekunde werkt samen met

Het Nieuwe Borstvoeding Boek

Te koop in de webwinkel van Eurolac Lactatiekunde  of van Kenniscentrum Borstvoeding

Moederliefde

Moederliefde is krachtig uniek jouw geschenk aan je kind

wat vind jij moederliefde?

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Eurolac Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle nieuwtjes