Geplaatst op 3 Reacties

Tepels M/V/X

Kijk eens goed naar dit plaatje (hieronder) en vraag je af: Wie ziet het verschil? Welke zijn de mannentepels en dus totaal geschikt om op FaceBook te laten zien en welke zijn vrouwentepels en dus volkomen obsceen volgens FaceBook normen??


Meer gender neutrale tepels op Genderless Nipples (Instagram)

Aan de buitenkant van de tepel kun je niet zien of die op een man of een vrouw zit. Natuurlijk zijn er wel verschillen en zie je de wat kleinere wat vaker bij mannen en de heel grote vaker bij vrouwen, maar alle vormen, kleuren en maten kunnen bij mannen en vrouwen voorkomen. In zoogdieren zijn het over het algemeen de vrouwelijke exemplaren die het nageslacht voeden met melk uit hun melkklieren, maar alle exemplaren worden geboren met het gereedschap om te zogen. Een soort extra verzekering aan de achterdeur voor het geval het op de primaire manier niet lukt. Bij veel zoogdieren komt mannelijke lactatie sporadisch voor en bij één vleermuissoort is het relatief normaal voor een mannetje om te lacteren. Bij sommige mannelijke geiten groeien functionerende uiers naast de teelballen. En alle zoogdieren hebben dus tepels die niet van elkaar te onderscheiden zijn als mannelijk of vrouwelijk zolang ze niet in bedrijf zijn als etengevers.

In aanleg, in de fase van de splitsende bevruchte eicellen zijn alle embryo’s vrouwelijk, ook als ze XY in de genen hebben. Die XY bepaalt dat ergens in de ontwikkeling de geslachtsorganen zich naar het mannelijk model gaan transformeren. Voor de embryonale en foetale ontwikkeling van de tepels maakt het niet veel uit of er twee X-en of een XY zijn, die ontwikkeling  gaat gewoon gelijk op en wordt in aanleg identiek aangelegd, klaar voor gebruik bij de juiste stimulering.

Bij de XX personen komt er in aanloop naar de puberteit een verhoogde afgifte van vrouwelijke hormonen die de ontwikkeling van de borsten naar een volgend level brengt. Het klier- en kanalenweefsel wordt uitgebreid en de melkvormende cellen breiden zich uit. De borsten gaan groeien terwijl ze zich voorbereiden op de volgende fase. De tepels veranderen daarbij nauwelijks, alleen de ondergrond vult zich op, waardoor ze iets geprononceerder kunnen lijken. Wanneer je een kokertje om de tepel en tepelhof zou zetten en zo kijkt, zou je echter geen verschil zien met de tepels van hun XY tegenhangers.

Pas in de volgende fase (zwangerschap en lactatie) gaan de tepels en tepelhof veranderen, ze worden wat groter en meestal donkerder van kleur. De kliertjes van Montgomery (kleine kliertjes in en om de tepelhof die een voedende, verzorgende en beschermende talg afscheiden) kunnen wat groter worden en worden actiever. Soms lijken ze op puistjes, als de opening dichtgeslibt is en er een ontsteking ontstaat. Op dit punt kun je dus een verschil zien tussen mannen en vrouwen omdat mannen doorgaans niet zwanger zijn en lacteren.

Maar nu komt het mooie. Indien mannentepels worden gestimuleerd (of als er een verhoogde prolactine afgifte is) kan het latente klierweefsel achter de tepel en tepelhof zich gaan ontwikkelen en kan hij lacterend worden, waardoor ook die mannentepels actieve tepels worden en dus kunnen veranderen. En dan zijn ze weer identiek aan vrouwentepels.

Dan kan papa ook eens

Eerder verschenen in september 2011
Robert De Niro als Jack Byrnes in Meet the Fockers

De mens is een zoogdier. Zoogdieren zijn dieren waarvan de vrouwelijke exemplaren na het dragen en baren het nageslacht voeden met melk uit hun melkklieren. Afhankelijk van de gemiddelde worpgrootte hebben alle vrouwelijke zoogdieren 1 tot 10 of 12 paren melkklieren in evenwijdige lijnen aan de buikzijde van het lichaam tussen de voorste en achterste ledematen. De mannen, die zich in het geval van onze eigen soort graag het sterke geslacht noemen, dragen aan de voortplanting en zorg voor het nageslacht met veel plezier een dikke klodder sperma bij, de vrouwen ontvangen (meestal ook met plezier), dragen, baren en voeden. Toch hebben de mannelijk exemplaren van elke zoogdiersoort dezelfde melkklieren in aanleg meegekregen als hun vrouwelijke tegenhangers. Het verschil is de andere hormonale stimulatie tijdens het geslachtsrijp worden. De mannelijke hormonen ondersteunen niet de groei en ontwikkeling van het melkklierweefsel zoals de vrouwelijke hormonen dat doen. Kennelijk was het evolutionair niet voordelig om beide ouders voor het voeden verantwoordelijk te maken. Er is 1 zoogdiersoort, een vleermuis, waarbij spontane mannelijke lactatie voorkomt. In vrijwel alle andere soorten komt het sporadisch en min of meer toevallig voor, mogelijk als gevolg van een verstoorde hormoonwerking. Er kan bijvoorbeeld een minuscule tumor in de hypofyse zitten (een prolactinoom) waardoor deze grote hoeveelheden prolactine gaat afgeven, met melkproductie als gevolg. Bij mensen komt het nogal eens voor dat medicijnen (sommige middelen voor de hartfunctie, sommige psychofarmaca, middelen tegen misselijkheid) verhoogde prolactineafgifte en dus melkproductie als bijwerking hebben. Storey et al (2000) stelden vast dat de hormoonhuishouding van de mannelijke, samenlevende partner van een zwangere vrouw verandert vanaf het einde van het eerste trimester tot enkele weken na de bevalling (met verschuivingen in de gehaltes aan prolactine, cortisol, estradiol en testosteron). Die hogere prolactinespiegels zouden best eens kunnen helpen bij vaders die ook willen borstvoeden. Want dat kan! Ook als je geen vleermuis bent. En zonder nepborsten met flessen en spenen erin verstopt. Gewoon: kind aan de borst. De stimulatie van tepel en tepelhof zorgt voor prikkeling van de hypofyse en afgifte van prolactine en oxytocine. Mannen die serieus overwegen om hun kind borstvoeding te geven zouden ook een relactatie of geïnduceerde lactatie protocol kunnen volgen.

Kunz TH, Hosken DJ: Male lactation: why, why not and is it care? Trends Ecol Evol. 2009 Feb;24(2):80-5. Epub 2008 Dec 25.
Swaminathan N: Strange but True: Males Can Lactate. Scientific American, September

PS.

Ik keek eens naar een documentaire over een man die vrouw werd. De borsten werden operatief vergroot en op het moment dat de manboobs waren getransformeerd naar vrouwenborsten werden de tepels, waaraan niets, nada, nothing was veranderd! plotseling uitgepixeld. Het waren letterlijk exact dezelfde tepels, onaangeraakt door de chirurg, als waarin hij de operatie inging en zij de operatie uitkwam.

Ietwat gedateerd, maar nog steeds heel interessant om te lezen:
The Identity Politics of Breasts: Male Lactation and the Political Economy of Wo/Man (part 2)

 

3 gedachten over “Tepels M/V/X

  1. Noodkreet
    Hallo Lieve mensen. Ik heb een zeer duidelijke behoefte om zelf borstvoeding te geven. Waarom ik ? Ik ben transgender, man naar vrouw. Op dit moment zit in de hormoon therapie. Wie heeft voor mij een idee op oplossing om dit probleem op te lossen

    1. Hoi Maaike, Wat goed van je dat je borstvoeding wilt geven. Dit is geen plaats om dit te bespreken. Je mag me wel je vragen stellen in een emailconsult [https://www.eurolac.net/product/emailconsult/] en dan zal ik je graag helpen.

  2. […] Na de geboorte verwacht het kind (hoe het dan ook is gemaakt en gedragen) dat er een warm mensenlichaam zal zijn om zich veilig tegen te nestelen en voedsel te vinden. Volgens de fysiologie zal dit het lichaam zijn dat hem tijdens de zwangerschap droeg en dat hem zal voeden. Het is dus de fysiologie die de basis vormt voor het beschrijven hoe dat eerste contact, die bonding en die voeding in het werk gaan. Maar voor de baby mag dat ook een ander lichaam zijn, voor hem blijft de fysiologie hetzelfde. Voor een eventueel ander symbiotisch lichaam geldt dat min of meer ook. Elk menselijk lichaam wordt geboren met de ingebouwde gereedschappen voor het koesteren en voeden van een kind. Bij vrouwelijke lichamen is dit vanaf de puberteit aan het werk gezet en bij zwangere vrouwelijke lichamen heeft het een extra boost gehad. Daar zal het dus vlotter werken. Maar ook vrouwenlichamen die niet die zwangerschapsboost gehad hebben en ook bij lichamen die niet de opstart in de puberteit hebben gehad zijn de gereedschappen aanwezig en kunnen ze worden geactiveerd en (eventueel aangepast) worden gebruikt. (lees daarover ook Tepels M/V/X) […]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.