Symboliek

Zolang de mens kan praten en tijd vrij heeft voor iets anders dan eten zoeken en opeten en zichzelf veilig houden, vertellen mensen elkaar verhalen. De oudste bewijzen hiervoor zijn de illustraties bij jacht verhalen of jacht rituelen: de grotschilderingen. Voor de uitvinding van het schrift in enige vorm waren verhalen de manier om de geschiedenis bij te houden, inde vorm van vertellen wat mensen hadden meegemaakt. Waarschijnlijk werd het al snel ook een manier om dingen te verklaren. Verhalen kunnen dan worden gezien als een hypothese ter verklaring van onbegrepen zaken over elven en dood, over natuurverschijnselen en menselijk gedrag. Verhalen zitten daarom vaak vol met symboliek. Mythen en sagen, legenden en leringen staan over het algemeen vol met archetypen. Personages met een symbolische functies. Deze archetypen worden ook in de psychologie gebruikt en in droomduiding. Volksmenners , opstandsleiders en revolutionairen maken er ook gretig gebruik van (titelfoto: Mockingjay is in de persoon van Katniss Everdeen (Jennifer Lawrence) in The Hunger Games het symbool voor het omverwerpen van de onderdrukkende macht).

BVbioSymboliek wordt ook graag en veel gebruikt in de marketing. Met een symbool of een archetype hoef je als reclamemaker geen heel verhaal meer te vertellen, het symbool vertelt dat verhaal. Omdat dit aansluit bij de archetypen die in ons collectieve bewustzijn verankerd zijn, werkt dit erg sterk. Deze symbolen hoeven geen plaatjes meer te zijn, ook woorden kunnen die rol vervullen. ‘Groen’ en ‘bio’ zijn tegenwoordig van die zinnebeeldige woorden. Ze staan voor alles wat goed en gezond en milieu beschermend is. Plak het woord Bio op je product en de hele wereld is ervan overtuigd daarmee een goed, gezond en verantwoord product te gebruiken. Terwijl in feit het woord bio volkomen symbolisch is. Het is de macht van de symboliek omgezet in geld. Ik schreef hier eerder al uitgebreid over in Bio, over die claims dat er zoiets bestaat als biologische kunstmatige zuigelingenvoeding.  Ik hoopte daarmee wat mensen wakker te schudden, maar mijn bereik is kennelijk nog niet groot genoeg. Ik werd sinds het verschijnen ervan al weer diverse keren in discussies getrokken. Over wat dan de beste kunstvoeding is als je onverhoopt iets anders nodig hebt om je eigen melk aan te vullen of te vervangen. Of je dan maar niet beter geitenmelk kunstvoeding kunt nemen of bio-kunstvoeding? Behalve in Bio heb ik al hier en hier en hier en hier uitgebreid antwoord gegeven op die vragen. Een enkele keer ragen lezers dan om wetenschappelijke onderbouwing van die blogs, dat zou ze ‘geloofwaardiger’ maken. Dat het gewoon algemeen wetenschappelijk basiskennis is en lactatiekundige basiskennis doet kennelijk niet ter zake. Maar nu snap ik het ineens. Ik moet met symboliek gaan werken, met archetypen. Ik moet een Mockingjay gaan verzinnen. Een vrijheidsstrijder die ons gaat verlossen van de onderdrukkende grootindustrie onderdrukking. Daar moet ik nog even op studeren.

Mijn vraag aan jou: Wat zou een mooi symbool voor deze vrijheidsstrijder kunnen zijn? En waarom? En hoe zou zoiets vorm kunnen krijgen?

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.