Stel je voor

(titelfoto) Conditions associated with poverty appear to interfere with how key brain regions connect and increase depression risk in children. Bron: Poverty linked to childhood depression, changes in brain connectivity | Washington University School of Medicine in St. Louis

Stel je voor …

Uit onderzoek blijkt dat vooral de mensen met een lage sociaaleconomische status een groter risico lopen dat hun kind dood wordt geboren of vlak na de bevalling sterft.

Addressing the epidemic of stillbirths has been recognised as an essential part of the post-2015 sustainable development agenda. This was expressed in the new Global Strategy for Women’s, Children’s and Adolescent’s Health, launched at the UN General Assembly in 2015. A second Lancet Series of five papers on stillbirths offers a roadmap for eliminating, by 2030, one of the most neglected tragedies in global health today. Bron: Ending preventable stillbirths – 2016

Levenslange gezondheid van mensen begint al in de kinderjaren en zelfs al voor hun geboorte. Er komt steeds meer bewijs dat alle interventies en preventieprogramma’s weinig winst opleveren, wanneer niet de basale oorzaak van veel ziekten en ontwikkelingsstoornissen wordt aangepakt. Die basisoorzaak lijkt steeds meer te vinden te zijn in armoede. Armoede bestrijding zou dus een logische eerste stap zijn voor preventieve gezondheidsprogramma’s. Minder armoede zorgt voor betere opleidingen; beter opgeleide mensen hebben meer en makkelijker toegang tot informatie en gezondheidszorg; beter opgeleide mensen met betere informatie zijn beter in staat weloverwogen keuzes te maken aangaande hun gezondheid en die van hun kinderen. Minder armoede zorgt er ook voor dat betaalbaarheid geen factor is bij het maken van keuzes op het gebed van voeding en gezondheid. Als we voor onze kinderen en kleinkinderen en voor hun kleinkinderen een gezonde toekomst willen, dan moeten we nu zorgen voor goed en voor iedereen betaalbaar (gratis!) onderwijs en goede, betaalbare gezondheidszorg. Bezuinigen zouden we kunnen doen op die zaken die armoede en ongezondheid in de hand werken: oorlog, vervuilende industrie en kaalslag van de aarde. Stel je voor wat dat voor een impact zou kunnen hebben.

Stel je voor. “Suppose they gave a war and nobody came.” (Bron: Quote/Counterquote: “Suppose they gave a war and nobody came.)” Ik zou eraan willen toevoegen: stel je voor ze maken allemaal ziekmakende dingen en niemand koopt ze. In mijn jeugd, die viel in de Flower Power tijd, was ”Verbeter de wereld, begin bij jezelf” een spreuk die je overal en nergens op zag duiken. Hij is nog steeds actueel.

Moeders kunnen beginnen met het verbeteren van de wereld door met zichzelf en hun gezin te beginnen. Goed voor jezelf zorgen als je zwanger bent (gezonde eet- en drinkgewoontes en gezonde lyfe-style keuzes) hoeft niet veel te kosten, maar vergroot je kans op een gezonde zwangerschap en de geboorte van een gezond kind. Door vervolgens borstvoeding te geven, gevolgd door zelfgekookt eten, zet je een stevige basis neer die je kind de beste kansen geeft om gezond op te groeien en de armoede val uit te komen. Risico berekeningen in wetenschappelijke onderzoeken zijn geen voorspellingen waar niet onderuit te komen is. Je kunt ze namelijk ook gewoon gebruiken om ervoor te zorgen dat ze juist geen voorspellende waarde hebben. Bewustwording is de eerste stap aar verandering. Ook als je in een minder dan optimale situatie verkeerd. Een beetje hulp van de overheid in de vorm van een wat eerlijker verdeling van rijkdom kan natuurlijk nooit kwaad.

Bonus: Imagine van John Lennon

Extra Bonus: De Correspondent: Waarom arme mensen domme dingen doen. LET OP ze zijn niet dom, maar ze kunnen minder goed slim denken door de invloed van armoede op de hersenfunctie.

Vooruit, nog eentje dan. Uit de armoedeval door het basisinkomen? Thema’s artikelen bij Follow The Money.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Eurolac Lactatiekunde werkt samen met

Het Nieuwe Borstvoeding Boek

Te koop in de webwinkel van Eurolac Lactatiekunde (desgewenst gesigneerd door Gonneke) of van Kenniscentrum Borstvoeding (desgewenst gesigneerd door Stefan)