Nieuw Normaal

The Lancet breekt een lans voor het instellen van een nieuw normaal: vrouwen die een kind krijgen geven gewoon borstvoeding.

Nieuw normaal

nieuw normaal
met dank aan Melkpunt.nl

nieuw normaal

Als borstvoeding geven het nieuwe normaal wordt kan dat op jaarbasis ruim 800.000 overleden kinderen schelen en 20.000 overleden moeders. Niet alleen op het punt van volksgezondheid is meer borstvoeding gunstig, ook vanuit economisch oogpunt. Het scheelt wereldwijd $300.000.000.000 (300 miljard) aan zorg- en andere kosten. Deze lagere kosten komen door het minder voorkomen van onder andere allerlei infecties, obesitas en diabetes, toegenomen gemiddelde intelligentie en minder kanker in moeders.

Dit is een diepgaande mega analyse, maar het nieuws is het niet echt. Een eerdere serie artikelen in The Lancet in 2013 meldde ook al die 800.000 kinderen die onnodig jaarlijks overlijden wereldwijd door het niet krijgen van borstvoeding. Ondanks die cijfers en de roep om actie op basis daarvan bleef wereldwijde actie uit en zijn de cijfers voor borstvoeding wereldwijd niet erg veranderd.

Vooral in de financieel bevoorrechte gebieden van de wereld blijven de borstvoedingscijfers achter. De redenen die vrouwen geven voor het niet geven van of voortijdig stoppen met borstvoeding variëren van lichamelijk ongemak en pijn tot redenen van medische, culturele en psychologische aard. Dit zijn niet licht op te vatten of te bagatelliseren redenen en moeders die geen, onvoldoende of slechte hulp krijgen, grijpen vaak in wanhoop naar de fles met kunstvoeding. Deze situatie, waarin ook multinationale commerciële agenda’s en rol spelen, heeft catastrofale gevolgen voor de aantallen kinderen die borstvoeding krijgen en voor de gezondheid van de huidige en volgende generaties.

Professionele en onvoorwaardelijke steun en begeleiding

 Maar is hoop.

Er komt meer aandacht voor goed moederschaps- en ouderschapsverlof en voor vergoedingen van lactatiekundige hulp en hulpmiddelen.

Wat nodig is, meer dan wat er nu is, is werkelijke, oprechte en directe verbondenheid, engagement, van overheden en zorgautoriteiten om van borstvoeding een nieuw normaal te maken. Het nieuwe normaal waarin vrouwen die een kind krijgen met recht mogen verwachten dat zij gewoon borstvoeding gaan geven en dat zij daarbij onvoorwaardelijke en professionele  steun en begeleiding krijgen als het niet gaat zoals verwacht.

But, more importantly, genuine and urgent commitment is needed from governments and health authorities to establish a new normal: where every woman can expect to breastfeed, and to receive every support she needs to do so.

Het is nu Wereld Borstvoeding Week (WBW). Het thema gaat over borstvoeding als duurzame star van het leven. Maar om dt voor elkaar te krijgen meoten meer vrouwen beginnen en doorgaan met borstvoeding. en om dat te bereiken is het onder andere nodig dat borstvoeding het nieuwe normaal wordt. Vrouwen in Colombia vieren WBW met een openbaar borstvoeding event, om borstvoeding te laten zien en om te laten zien dat borstvoeding normaal is.

PS: in Nederland doen we het in het najaar nog eens dunnetjes over met het Mevrouw Boob festival/WBW ontmoetingsdag.

Transcript video:

Hundreds of Colombian woman breastfed their infants in a public park to mark World Breastfeeding Week. SOUNDBITE: Ingrid Rusinque Osorio, director of population at the Social Integration Ministry, saying (Spanish): “We feel breastfeeding should be seen as an act of peace and an act of respect not only for the rights of children, but also of women. It is an act of tolerance. It is a call that we make to society so that when they see a woman breastfeeding, they won’t be offended and don’t see it as a shameful event. We should send that message.” SOUNDBITE: Fernanda Sanchez, breastfeeding mother, saying (Spanish): “Breastfeeding has always existed. There should be no censorship. Just as we prepare to accept LGBT communities, why won’t we accept something as natural as breastfeeding? This event is excellent because this will allow us to show that tender and feminine part of us.” Babies who get no breast milk are seven times more likely to die from infections than those who get at least some breast milk in their first six months, according to United Nations children’s agency UNICEF. World Breastfeeding Week started on August 1.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Jij geeft gewoon borstvoeding natuurlijk. Maar soms heeft borstvoeding wat hulp nodig. Lees eens rond op deze site (bijvoorbeeld in de artikelen), plan een consult met een lactatiekundige of kijk of er in de webwinkel iets is dat jou, je kind en jullie borstvoeding relatie kan ondersteunen.