Met een beetje hulp

What would you do if I sang out of tune Would you stand up and walk out on me Lend me your ears and I’ll sing you a song I will try not to sing out of key

Versie van Joe Cocker, volledige tekst eronder als je het filmpje op YouTube bekijkt. Oorspronkelijk uitgevoerd door The Beatles.

Waar deze tekst op neer komt is dat als je ziet dat iemand hulp nodig heeft, je die aanbiedt als het enigszins in je macht ligt en de ontvanger van de hulp belooft met je samen te werken en het te laten werken. Misschien was de tekst helemaal niet zo bedoeld, maar dat is mijn interpretatie ervan. Dus als ik om hulp word gevraagd, ben ik geneigd daaraan te voldoen. Dat brengt me soms in de problemen, omdat ik de hulpvraag verkeerd opvat, of omdat ik zo veel vrijwillige hulp geef, dat mijn betaalde werk in het gedrang komt. Dat is een slecht idee, want aan noodhulpverleners wordt altijd geleerd eerst je eigen veiligheid zeker te stellen, voor je een hulpbehoevende veilig stelt. Brandweerlui moeten eerst zorgen dat ze zelf niet verbanden of stikken in de rook, of onder een brandende balk terecht komen, voor ze kunnen gaan redden. De veiligheidsinstructies in vliegtuigen houden ook altijd in dat ouders eerst zelf een zuurstofmasker op doen en dan pas hun kind helpen. Als zij zelf bewusteloos raken door zuurstof gebrek kunnen ze immers hun kind helemaal niet meer helpen. Dus ik moet ook eerst mijn eigen voortbestaan zeker stellen, voor ik anderen goed kan helpen. Ik ben daaraan hard aan het werken, maar het slipt er af en toe toch tussendoor. Een van de dingen die ik ter zelfbescherming doe, is het schrijven van algemene antwoorden waarnaar ik mensen kan verwijzen als ze een terloopse vraag stellen. Voor wie dit antwoord te algemeen is, of voor wie het niet past op bijvoorbeeld een meer gecompliceerde situatie raad ik een betaald consult aan. Dan kan ik alle tijd een aandacht geven en specifiek antwoorden op ieders persoonlijke omstandigheden. Dit blog is een van die algemene antwoorden. Het gaat over hulpmiddelen bij borstvoeding. In principe heb je voor borstvoeding een werkende borst en een willige baby nodig, maar soms is wat meer hulp nodig. In dit stukje ga ik het hebben hulpmiddelen, later kom ik terug op technieken.

Je mag dit plaatje gebruiken op je deur te hangen als je even neit gestoord wilt worden of om de kolf-/voedkamer te markeren.

De meest gebruikte hulpmiddelen zijn kolven. Deze kunnen met de hand bediend worden, of door een motor, op batterijen of netstroom. Voor wie een enkel keertje moet kolven is een handkolf prima. Wie vaker of regelmatig moet kolven heeft meer aan een elektrische. Er is niet één kolf en zelfs niet één systeem het beste voor iedereen. Veel hangt af van de gebruiksintensiteit, maar ook of hij voor jou lekker in de hand ligt en fijn werkt. De belangrijkste factor is of de kolf die je gebruikt in staat is om bij jou een toeschietreflex op te wekken, immers zonder toeschietreflex geen melk. Bij een elektrische kolf is het ook heel handig om een dubbelzijdige kolf te gebruiken. Door het stimuleren van beide borsten tegelijk wordt de melkstroom krachtiger (de toeschietreflex werkt beter) en de meeste moeders krijgen daarmee meer melk in minder tijd. Let er verder op dat de kolf een goed vacuüm maakt tijdens het kolven, maar dat het vacuüm ook automatisch wordt verbroken. Het beste koop je een kolf bij een leverancier die je ook kan helpen bij het aanmeten van de goede maat kolfschild. Eurolac verkoopt geen kolven of kolfonderdelen. Wel is het infoblad ”Afkolven met de hand” aan te raden, hier in staan ook tips voor het opwekken van de toeschietreflex, die voor afkolven met een kolf nuttig zijn. Een infoblad ”Afkolven” is in voorbereiding.

met sondeDe volgende categorie omvat hulpmiddelen voor het drinken aan de borst, zoals tepelhoedjes en borstvoeding hulp sets. Tepelhoedjes zijn een laatste redmiddel als allerlei alternatieve technieken voor aanleggen niet of onvoldoende werken, of in afwachting van een ingreep die de oorzaak van de pijn tijdens het voeden wegneemt. Soms kan en tepelhoedje ook helpen bij de overgang van de fles naar de borst. Het soort tepelhoedje maakt niet heel veel uit, zolang het maar is gemaakt van ultra dun siliconen. De vorm van het tepeldeel is afhankelijk van eigen voorkeur en van de vorm en het formaat van de tepel. Liefst wordt een tepelhoedje op maat voor de tepel genomen, tenzij het de bedoeling is dat de tepel een fractie kleiner wordt. Doe het tepelhoedje aan, zoals je een kous aantrekt: doe het hoedje bijna helemaal binnenste buiten en plaats de top helemaal over de top van de tepel. Een goed aangebracht tepelhoedje is meer een muts dan een hoed. Gebruik een tepelhoedje bij voorkeur alleen onder begeleiding van een lactatiekundige (eventueel een ter zake kundige verloskundige of kraamverzorgende). Eurolac Verkoopt geen tepelhoedjes.

Picture1monojectEen hulpset om bij te voeden aan de borst bestaat uit iets om de melk in te doen en een dun slangetje of een sonde waardoor de melk stroomt nar de mond van de baby. Deze sonde wordt vóór het aanleggen langs de tepel geplakt (of na het aanleggen via de mondhoek langs de tepel in het mondje gebracht. De hoogte van de melkcontainer bepaalt de stroomsnelheid: hoger dan de tepel geeft een sterke stroom, lager dan de tepel vergt zuigkracht va de baby om de stroom op gang te brengen. De hulpset kan ook worden gebruikt voor vingervoeden. Bijvoeden aan de borst of vingervoeden kunnen ook met een spuitje worden gedaan. Dit kan een spuitje zijn met een kromme punt (een kaakspoelspuit of Monoject 412) of een gewone spuit met in plaats van een naald een opzetstukje van soepel siliconen, een Fingerfeeder®. Voor vingervoeden wordt eerst een vinger ingebracht in het mondje en vervolgens wordt de punt van de spuit in de mondhoek ingebracht, langs de vinger. Eurolac verkoopt een ”Aan-de-borst-hulpset” met een 20ml spuit, 50ml spuiten zijn los verkrijgbaar, en de Monoject in de webwinkel. Omdat bij aanschaf via een webwinkel geen begeleiding is voor het gebruik wordt met nadruk aangeraden de bijbehorende infobladen ”Bijvoeden aan de borst” en ”Vingervoeden” gelijk met de voedingshulpmiddelen aan te schaffen.

spuitdop10mlNiet direct om met borstvoeding te helpen zijn hulpmiddelen om de afgekolfde moedermelk te bewaren en om te voeden anders dan aan de borst. Bij kolven met een kolf wordt de melk opgevangen in een flesje of zakje, waarin het ook kan worden bewaard. Wanneer met de hand maar weinig wordt gekolfd, bijvoorbeeld bij kolven tijdens de zwangerschap, dan is bewaren in een spuitje met een dopje erg handig. Het spuitje kan dan ook worden gebruikt bij het voeden. Pas op met het gebruiken van bewaarmiddelen die niet bedoeld zijn voor moedermelk. IJsblokzakjes zijn niet geschikt, omdat ze enkel voor water zijn bedoeld. Het materiaal kan reageren met de melk en partikeltjes loslaten in de melk. Roestvrijstalen of siliconen ijsblokbakjes zijn wel geschikt. Na bevriezen kunnen de blokjes moedermelk worden overgeheveld in een diepvriesdoos of een diepvrieszak, beide bedoeld of geschikt voor het ingevroren bewaren van voedsel. Kleine diepvriesbewaarpotjes (zoals voor kruiden of babyhapjes) kunnen ook worden gebruikt om na het ontdooien de melk mee te voeden. Vul de potjes daarvoor niet meer dan voor 2/3 om knoeien te voorkomen. De spuitjes met dopjes zijn in de Eurolac webwinkel te koop, de andere genoemde bewaarmiddelen bij andere webshops.

www.eurolacwinkel.nl

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.