Kruipend naar de borst is een vaardigheid die elk kind en elk zoogdierjong heeft binnen een uur na de geboorte. Helemaal zelf en alleen. Maar betekent kunnen ook moeten? Het begon met een filmpje op Facebook wat ik deelde (zie onderaan dit blog) en een gesprekje dat daarop volgde:

Pauline van Berkel Ok, prachtig hè, maar ik heb nu al een paar keer gezien dat in een poging de baby die breast crawl te laten doen, de baby zijwaarts van de borst af glijdt en naast de moeder zou vallen als die niet werd vast gehouden. Dus moeders gaan vanzelf de baby vasthouden, helpen, sturen. Dat is toch instinctief?

Gonneke Van Veldhuizen-Staas Ja, helemaal waar.  In de LK wereld wordt het soort breastcrawl van dit filmpje wel de ”dead mother mode” genoemd. Het is van nature helemaal niet de bedoeling dat de moeder er als een anorganisch bed bij ligt. Vrijwel alle zoogdieren helpen hun jongen een beetje de goede kant op. Moeder kan ook beter met hoofd en schoudergordel hoger liggen dan de heupgordel. De baby ligt dan met het hoofd ook hoger en dan werkt zijn neurologie (en daarmee de instincten en reflexen) ook beter. Dat de baby het kan in zijn eentje en ongeholpen is goed in een noodsituatie, maar wil niet zeggen dat het ook altijd zo moet.

Dank je voor dit antwoord! Het verheldert veel voor mij, op een stukje wat ik nooit helemaal begreep!

Kruipend naar de borst

Kruipend naar de borst

Kruipend naar de borst

In de loop van de evolutie wordt de bouwtekening, de blauwdruk, van elk levend wezen doorlopend bijgewerkt en verfijnd en aangepast aan veranderende omstandigheden. Er komen soms onderdelen bij en andere verdwijnen. Zo hebben wij geen staart meer, want we slingeren niet meer in de bomen, maar we hebben nog wel een staartbeen, een rudimentaire staart, die ons herinnert aan een vroeger stadium in de ontwikkeling. Soms komen van die verdwenen dingen weer een beetje terug, zoals zwemvliesjes tussen tenen en vingers. Enfin, allemaal leuk en aardig, maar niet gelijk een zaak van leven en dood.

In een naaipatroon zijn zaken die vastliggen en mogelijkheden tot variatie. Zaken die bepalend zijn voor de pasvorm liggen strakker vast dan variaties in snit. In het patroon voor een mens liggen dingen die nodig zijn voor direct overleven stakker vast dan dingen die het uiterlijk bepalen. Wat betreft het directe overleven rondom de geboorte en de periode erna zijn de zaken strak geregeld om de kans op gezond nageslacht en daarmee het in stand blijven van de soort zo zeker mogelijk te stellen.
kruipend naar de borst

De patronen voor het eerste veilige overleven direct na de geboorte zijn sterk. Een pasgeboren kind is in staat om volledig op eigen kracht de weg van het geboortekanaal naar de borst te vinden. Een hele serie reflexen zorgt ervoor dat hij zich kan voortbewegen en zijn weg kan vinden tot het doel is bereikt. Enige voorwaarde is dat hij als uitgangspunt op het lichaam van zijn moeder ligt en met zijn hoofd min of meer de goede kant op. Deze reflexen zijn de Primitieve Neonatale Reflexen (PNR’s) of archaïsche reflexen. Beide uitdrukkingen horen tot de collectieve terminologie die drie soorten aangeboren bewegingen aanduiden: onvoorwaardelijke reflexen, spontane reacties en aangeboren reacties op externe of interne stimuli. Beoefenaren van verschillende disciplines hebben een zekere fascinatie getoond voor de PNR’s, van de vroege baby biografen zoals Darwin (1872) en Preyer (1893) tot artsen zoals Peiper (1963), en de ontwikkelingspsychologen Piaget (1955), die ook een baby biograaf was, Illingworth (1963) en Gesell, Ilg en Ames (1974).

Suzanne Colson, RM, Ph.D.: Inleiding tot Biological Nurturing; Een nieuwe kijk op borstvoeding. Vertaling Gonneke van Veldhuizen-Staas

Het is allemaal niks nieuws dus, maar pas in de laatste jaren erkend men dat het belangrijk is om de baby in de eerste periode gelijk na zijn geboorte ermee te laten werken.

Tijdens de geboorte en tijdens zijn reis naar de borst over de huid van zijn moeder wordt de baby gekoloniseerd met de vaginale, anale en huidflora (het microbioom) van zijn moeder. Zodra hij zich aanlegt en van het colostrum drinkt krijgt hij op die kolonisatie een mix van pre- en probiotica en antistoffen mee die in combinatie met het microbioom van zijn moeder voor een eerste laag van zijn afweersysteem vormen, zijn eigen microbioom.

Hij kan dat dus volledig zelfstandig, maar betekent dat ook dat hij het helemaal in zijn eentje moet doen en dat zelfs zijn moeder hem niet mag helpen? Bij de meeste zoogdieren begint de moeder het jong direct na de geboorte te likken. Dat is om de vliezen en slijm weg te werken, maar ook om het jong te stimuleren. Dierenmoeders weten instinctief of reflexmatig wat ze moeten doen. Na een poosje likken is het jong actief genoeg om zelf op zoek te gaan naar de tepel en veel dierenmoeders geven hun jong een zetje in de goede richting.

Mensenmoeders hebben die instincten en reflexen ook, maar wij vertrouwen er niet meer zo op. Zwangerschap, geboorte en borstvoeding zijn sterk gemedicaliseerd en veel mensen denken dat je bepaalde dingen niet mag of juist moet doen, ook als je lijf en je instincten je wat anders vertellen. Bij al die dingen die je als varende en voedende moeder ”moet” doen zitten er een boel die nergens op gebaseerd zijn en die het natuurlijke proces eerder tegenwerken dan bevorderen. Zo laten we de barende vrouw plat op haar rug liggen en laten we de voedende vrouw stijf rechtop zitten (beetje kort door de bocht en al aan het veranderen, maar zo was het tijden lang wel).

Als we ons niet te veel met die barende vrouw bemoeien en haar haar gang laten gaan, dan zal ze de baringshouding kiezen die voor haar en haar kind het beste werkt. En dan zal ze haar kind opnemen, koesteren, aanraken en in de buurt van haar borst brengen op de tijd en in de houding en op de manier die voor hen het beste werken.

Dus mag de baby geholpen worden kruipend naar de borst?

Ja! graag zelfs, maar enkel door zijn moeder en mogelijk haar partner. Alle andere mensen moeten met hun handen en hun microbioom zo ver mogelijk bij die baby vandaan blijven. Een ervaren geboortebegeleider weet met een enkele oogopslag of het kind gezond is of nu directe medische zorg nodig heeft. Alle overige zorg, meten en wegen kunnen later gebeuren. en ook dan met zo min mogelijk aanraking en voor zover enigszins mogelijk op en naast de moeder. Dat kan lastiger werken voor de zorgverlener, maar de gezondheid en het welzijn van de duo-client hebben echt prioriteit boven het comfort van de zorgverlener.

Breast crawl

Beautiful

Geplaatst door Netmums op Dinsdag 12 juli 2016

hiernaast de video waarmee dit blog begon.

Meer over het eerste uur, breastcrawl en aanverwante onderwerpen schreef  ik hier 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Eurolac Lactatiekunde werkt samen met

Het Nieuwe Borstvoeding Boek

Te koop in de webwinkel van Eurolac Lactatiekunde (desgewenst gesigneerd door Gonneke) of van Kenniscentrum Borstvoeding (desgewenst gesigneerd door Stefan)