waar komt de melk vandaan

Borstvoeding wordt vaak uitsluitend gezien als een handige manier om een perfecte voeding aan een kind te geven en product en proces worden van elkaar losgekoppeld. Ik probeer altijd duidelijk aan te geven dat zowel product als proces even belangrijk zijn en dat als je van product verandert ook aanpassingen aan het proces moet maken. Nu blijkt dat het product zelf (de moedermelk) verandert wanneer je het proces gaat aanpassen (dus de melk kolven en op een andere manier voeden).

Uiteraard is de bacteriële kolonisatie anders bij een drinkende baby dan bij een kolvende kolf. Moeder wordt gekoloniseerd met een andere set microben en in haar melk wordt dus een andere set antistoffen aangemaakt. De volgende voeding, hetzij gekolfd of gaan de borst gedronken, krijgt de baby dus andere antistoffen mee dan de voeding die volgt op een voeding aan de borst. Tot zover lijkt het duidelijk.

Maar: de melk van vrouwen die hun kind sinds de geboorte uitsluitend aan de borst hadden gevoed, was rijker en diverser dan die van vrouwen die minimaal één keer gekolfd hadden. Bovendien bevatte de melk van de kolvers meer potentiële ziekteverwekkers. De verandering gaat dus niet alleen over de voedingen direct volgend op het kolven, maar er blijft een aantoonbaar verschil, zelfs als er maar één keer was gekolfd.

Wat ik in de berichtgeving rond dit onderzoek niet kon vinden was of er ook was gekeken naar kolven met een kolfapparaat of kolven met de hand. Weliswaar bleek dat het enerzijds het ontbreken van de kolonisatie met het mondmicrobioom van het kind was dat de verschillen veroorzaakte, maar anderzijds ook bacteriële kolonisatie via de kolf. Afkolven met de hand kan een stuk hygienischer dan afkolven met een kolf. Dan mist weliswaar evengoed nog de kolonisatie door de mond van de baby, maar er is minder bacteriële verontreiniging door het kolven.

Al met al lijkt het mij de moeite waard moeders aan te moedigen om zich het kolven met de hand eigen te maken als zij hun melk anders dan direct aan de borst willen of moeten voeden. Kolven met de hand is niet eng en hoeft ook niet heel ingewikkeld te zijn. Alles valt of staat met het opwekken van de toeschietreflex en voldoende ontspanning.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Eurolac Lactatiekunde werkt samen met

Het Nieuwe Borstvoeding Boek

Te koop in de webwinkel van Eurolac Lactatiekunde  of van Kenniscentrum Borstvoeding

Moederliefde

Moederliefde is krachtig uniek jouw geschenk aan je kind

wat vind jij moederliefde?

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Eurolac Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle nieuwtjes