Geplaatst op 1 reactie

Invloed van orale frenula variaties

Ik heb het vaak gehad over houding als factor van invloed op de manier waarop een baby aan de borst drinkt. Zo wordt borstvoeding, de effectiviteit van het drinken aan de borst door allerlei dingen beïnvloed, niet alleen door de manier waarop de moeder de baby de borst aanbiedt of de manier waarop de baby in eerste instantie aan de borst gaat. Alle systemen van het lichaam en elke handeling van alle delen van het lichaam hebben invloed op elkaar. die beïnvloeding gaat door het hele lichaam en betreft niet alleen naast elkaar gelegen organen en lichaamsdelen, maar ook die in verschillende uiteinden.

Het openingsfilmpje geeft een beeld van de invloed die te krappe/strakke tongriemen kunnen hebben op het bewegingsapparaat.

De titelfoto en mijn inspiratie en informatie komt uit een heel uitgebreide presentatie van (wijlen) dr. Brian Palmer, DDS. Op de pagina achter de link staan links naar PDFs van de presentaties en in de tekst eronder staat de begeleidende tekst. Niet een heel handige manier, maar als je je er doorheen werkt krijg je er een schep aan informatie van. Al het werk van dr. Palmer is gebaseerd op degelijk wetenschappelijk onderzoek uit diverse disciplines, waaronder maar niet beperkt tot, tandheelkunde en prehistorische antropologie. Deze kennis kan worden aangevuld met de observaties van een andere tandarts, dr. Weston A. Price. Niet iedereen is heel erg enthousiast over de voedingsleer die hij op basis van zijn observaties opstelde, maar zijn observaties zijn daarom niet minder relevant. Het gezamenlijke werk van deze tandartsen die verder keken dan de monden van hun patiënten maakt veel duidelijk over de oorsprong van allerlei veel voorkomende ziekten een aandoeningen. Veel van de factoren zijn plaatsbaar in de vroege kindertijd (sommige al tijdens de zwangerschap) en in de voedingspatronen die ook al in de vroege kindertijd beginnen. Voor een aantal zaken kunnen we zelfs terug gaan naar de voedingsgewoonten van de moeders van de moeders. Voor we nu met vingertjes gaan wijzen naar schuldigen: het is niemands schuld, wij en onze voor moeders deden wat op dat moment, met de kennis van dat moment gebruikelijk was en logisch leek.

Afgezien van tong- en lipriempjes (en ook daarvan wordt als hypothese aangenomen dat de leefomgeving, epigenetica en veranderende nutriënten inname een rol kunnen spelen bij het toenemende vóórkomen van deze variaties) blijken veel orale problemen niet te zijn aangeboren, maar verkregen, veelal door orale gewoontes (dr. Palmer) in de eerste levensmaanden en -jaren en door ontoereikende voeding (dr. Price). Voor die voeding verwijs ik graag naar De Groene Vrouw, dat is meer haar vakgebied, maar over die orale gewoontes heb ik nog wel een en ander te zeggen. Borstvoeding is de manier die bedoeld is om kinderen te voeden en te koesteren. Het drinken aan de borst vergt van het kind een complex geheel van spier- en skeletactiviteit in en om de mond, de kaken, de lippen, wangen,  en keel. Daarnaast duwt al die activiteit van vooral de tong en de kaken de zachte borst tegen het gehemelte. Dit veroorzaakt een constante diffuse druk tegen de gehele bovenkant van de mondholte, waardoor deze mooi in model wordt gebracht en gehouden. Door deze spieroefening en die druk tegen de bovenkant van de mond worden de kaken wijd en ruim en bieden volop ruimte voor eerste het melkgebit en alter de blijvende tanden. Die kunnen daardoor mooi op elkaar aansluiten en goed functioneren. Vrijwel alle malocclusies zijn volgens dr. Palmer het gevolg van een incorrecte groei van de orale holte in de eerste levenfase en dat komt dan weer door te veel andere zuigobjecten dan de borst in de mond. Een flink deel kan daarnaast ook ontstaan door onbehandelde frenula (een frenulum is een weefselbandje zoals onder de tong, tussen de lippen en de kaakranden) in de mond. Deze zorgen er namelijk voor dat een kind niet op de goede manier aan de borst kan drinken en als hij niet drinkt zijn tong op een vreemde manier gebruikt, die ook tot vervormingen kan leiden.

In het bovenstaande filmpje spreekt een volwassen vrouw over het verschil na het knippen van haar tongriem. De invloed van die tongriem gaat veel verder dan alleen het niet kunnen tongzoenen of ijsjes likken. Ze heeft een duidelijk zichtbare malocclusie, maar vooral spreekt ze over constante vermoeidheid, spierpijn, hoofdpijn, kortom ze kan eigenlijk niet normaal functioneren. Bij zuigelingen met onbehandelde tong- en lipriemproblemen zien we naast vaak pijnlijke en bloedende tepels, en vaak borstontstekingen, bij de moeder, slechte drinktechnieken, moeizaam tot niet op peil houden van de melkproductie met mogelijk ondervoeding, luidruchtig (slobberend en klikkend) drinken met melkverlies (vaak ook aan de fles), problemen met slikken en daardoor veel gasvorming in de maag en veel spugen (vaak apart gediagnosticeerd als reflux en als zodanig medicinaal behandeld), darmkrampen en verstoorde stoelgang, en een verhoogd voorkomen van oorontstekingen en infecties van de bovenste luchtwegen (door verstoring van de ademhaling). Ook veel huilen komt voor en soms zelfs houdingsafwijkingen. Later kunnen daar problemen met het eten van vast voedsel bijkomen, leerproblemen, pijn en andere klachten,

Als borstvoeding niet lekker loopt, als het kind onvoldoende groeit en moeder pijn heeft, is het advies vaak om maar over te gaan op kunstvoeding, want ”die is in Nederland heus ook best goed”. Dit is een vreemd advies. Om te beginnen is kunstvoeding in Nederland heus niet ”ook best goed”. Nodig soms, en gelukkig relatief veilig, maar niet ”ook best goed”, verre van dat. Het risico van geen borstvoeding gaat veel verder dan de inferioriteit van het alternatief. Het drinken aan de borst en een functionele orale anatomie zijn van groot belang voor de verdere ontwikkeling en gezondheid van het kind. Bovenstaande filmpjes zijn uiteraard maar twee voorbeelden, maar ze zijn wel illustratief voor de grote invloed van de vroege orale gewoonten en voeding van het kind.

1 gedachte over “Invloed van orale frenula variaties

  1. […] als bonus twee video’s die ik eerder plaatste in een blog over de gevolgen van malocclusie: Invloed. Gaat ook in zuigobjecten en op orale […]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.