Goeroe

Mijn inspiratie van vandaag las ik bij Foodlog: Foodbloggers en goeroe’s brengen mensen van de wijs wat betreft gezond eten. Dat blijkt uit een enquête onder diëtisten, zegt Mary Stottelaar van Nieuws voor Diëtisten: Diëtist druk met ontkrachten adviezen bloggers en goeroe’s – Foodlog en Bronartikel

Mijn commentaar: ”Een vierjarige HBO opleiding zou toch mensen moeten afleveren die zelf in staat zijn wetenschappelijk onderzoek te lezen en interpreteren en op basis van basiskennis over de functie en de werking van voedsel op het menselijk metabolisme kunnen bepalen of adviezen (van officiële instellingen en van ”goeroes”) kloppen. Helaas is mijn ervaring met (meerdere) diëtisten gelijk aan die van [een andere commentator]. Ik ken ook anderen, die wel zelfstandig werken en nadenken, maar met name ”instellingsdiëtisten” (thuiszorg ziekenhuis, …) volgen [over het algemeen] de lijntjes en de voorgedrukte formulieren en hebben totaal geen vaardigheid in het omgaan met mensen met een niet-standaaard NL voedingspatroon. In mijn professie (lactatiekundige) heb ik het er druk mee de hypes en adviezen van mainstream diëtisten te ontkrachten.”

Conflicterende opinies: Marina Sirtis als Counselor Deanna Troi moet counselen om de vrede te bewaren tussen de twee conflicterende personages van Robert Picardo: The Doctor (L) en Dr. Lewis Zimmerman (R) in  Star Trek: Voyager: S6, E24 Life Line

Moeders met borstvoedingsproblemen die een diëtist nodig hebben, moeten goed zoeken om er eentje te vinden die iets weet over borstvoeding. Ze zijn er wel hoor, kinderdietist Stefan Kleintjes is er zo een en op borstvoeding.com geeft hij gelijkgestemde collega’s de ruimte zich te laten vinden. Mensen noemen mij ook wel een goeroe (lees er hier en hier over), maar gelukkig ben ik ik geen Foodie-goeroe. Het is waar dat er een hoop voedingsleer richtingen zijn, die op gebakken lucht zijn gebaseerd, een soort ”Haagse Bluf voedingsleren”. Haagse Bluf is daar een mooi voorbeeld van. Het zou zelfs, in een bepaalde denkrichting die ook eierkoeken in deze categorie plaatst, in de categorie gezond tussendoortje kunnen komen, want het is vetvrij en bevat zelfs een beetje fruit. Volgens een andere richting is het prima, want er zit geen graan in en volgens weer een andere is het rauw en dus goed. Als je de zoetbron vervangt door iets dat niet is geraffineerd past het in nog meer goeroe richtlijnen. Feit blijft dat het in eiwit gevangen luchtbellen met heel veel suiker zijn. Op geen enkele manier gezond te noemen, maar, als je ervan houdt, wel heel erg lekker.

Ik ben zelf meer van de anti-goeroes. De al dan niet zelfbenoemde deskundigen die niets voorschrijven, alleen appelleren aan gezond verstand, en daarmee gaan voor vers, meest plantaardig, niet te veel en gevarieerd. Ik ben daarmee een fan van Michael Pollan bijvoorbeeld. Hij maakte een mooie documentaire serie (Netflix) over voedsel, gezien vanuit de vier elementen vuur, water, lucht en aarde. Het enige voedsel dat hij uitsluit is alles wat industrieel zwaar bewerkt is. Wat dat betreft sluit hij heel erg aan bij mijn eigen goeroe-boodschap over zuigelingenvoeding: gewoon gezond verstand, vers en gevarieerd en zonder industrieel bewerkte alternatieven. Borstvoeding is gezond verstand (het volgt fysiologisch op conceptie, zwangerschap en baring), het is vers (of huishoudelijk geconserveerd) en gevarieerd (smaakt en ruikt elke dag naar wat moeder at en dronk).

Een andere goeroe, die ik erg bewonder is Jamie Oliver, die onlangs een nieuw project begon: aanmoedigen van borstvoeding, want dat past ook volledig in zijn visie op gezonde voeding. Hij kreeg de wind van voren, vooral omdat hij borstvoeding makkelijk noemde. Dat kwam tegen het zere been van al die moeders die zich voelden falen, omdat het toch niet zo makkelijk bleek. Wat hij bedoelde, natuurlijk, was dat het net als koken ”from scratch” makkelijk is *als je weet wat je doet*. Om er zeker van te zijn dat moeders weten wat ze doen als zij borstvoeding geven, komen we terug bij zorgverleners die weten waar ze het over hebben, die met gezond verstand en grondige feitelijke kennis van zaken moeders kunnen bijstaan bij het geven van borstvoeding. Zonder hypes en industriële inmenging.

PS: Jamie is terug gekomen op zijn borstvoeding promotie project omdat het te veel agressieve respons gaf.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.