Genieten van genotmiddelen kan ook als je borstvoeding geeft. Soms moet je wat aanpassen of matigen of er toch maar liever helemaal van af zien.

Genieten van genotmiddelen

Genieten van genotmiddelen

Genieten van genotmiddelen

Een overzicht van eerdere blogs over genotsmiddelen tijdens de borstvoedingsperiode. Alcohol passeert uiteraard de revue, maar ook koffie en andere drugs. (en nee, ”koffie en andere drugs” is geen grammaticale fout, want ook koffie mag bij de verslavende middelen worden gerekend. Weliswaar volledig sociaal geaccepteerd, maar zeker met verslavende en mogelijk ongezonde bijwerkingen.)

Freddie Highmore als Charlie Bucket enDavid Kelly als Grandpa Joe genieten in  Charlie and the Chocolate Factory (2005) van chocolade en de sprookjesachtige chocoladefabriek van Johnny Depp als Willy Wonka

Het woord genot heeft allerlei betekenissen, waarvan een flink deel valt in de categorie plezierige ervaringen, maar een deel gaat ook over bezit. Bezit kan natuurlijk ook genieten zijn, of als genotmiddel fungeren. Toch verstaan we onder genotmiddelen meestal wat anders. Een genotmiddel is iets dat genot verschaft. In de nauwere betekenis gaat het om stoffen die worden gegeten, gedronken, gespoten of gesnoven ten einde in het lichaam of de geest aangename fenomenen te genereren. Dat kan gaan om alledaagse dingen als chocolade en koffie, over alcohol, nicotine of hasj en marihuana, over paddenstoelen, padden, cocabladeren, opium, heroïne, cocaïne, of medicijnen. Lees verder in Eurolac!: Genot.

Een delicaat evenwicht. Eurolac!: Meten is weten.  Wat meet je en wat weet je dan eigenlijk? Wanneer is meetbaar goed of slecht.

die andere moeders doen ook maar wat

Eurolac!: Roes. Alcohol: liever niet natuurlijk als je borstvoeding geeft. Maar waarom eigenlijk niet? En ook: waarom het voor een enkele keer eigenlijk helemaal geen kwaad kan.

Rupert Grint als Ron Weasley denkt dat hij de toverdrank  Felix Fortunatis drinkt (opvallend  onopvallend zogenaamd in zijn ontbijtdrank gegoten door Daniel Radcliffe als Harry Potter, nadat Emma Watson als Hermione Granger duidelijk heeft laten weten dat dit in de tovenaarswereld geldt als  doping); de gedachte aan dit drankje alleen al brengt hem in een overwinnningsroes, waardoor hij de wedstrijd wint, in Harry Potter and the Half-Blood Prince. Persoonlijk denk ik dat die drank een ingewikkelde, op toverkracht gebaseerde vorm van oxytocine was. (Verder op de afbeeldingBonnie Wright als Ginny Weasley en Katie Leung als Cho Chang)

Lees verder op de themapagina Alcohol.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Eurolac Lactatiekunde werkt samen met