Gek

Een fopspeen is een voor-de-gek-houder. Foppen is iemand voor de gek houden. Ik vind het altijd erg vreemd als moeders zeggen dat ze zich net een fopspeen voelen als hun kind behoefte heeft aan ‘non-nutritief’ borstvoeding. Een fopspeen is een uitknop, een mute-knop. Een kind dat niet voor de maagvulling bij zijn moeder aan de borst is, zoekt geen uitknop en geen fopartikel, maar liefde, vertrouwen en geborgenheid. Borstvoeding gaat maar voor een (klein) deel om eten en drinken en voor een groot deel om het uitwisselen van liefde. Deze moeder kan het mooi verwoorden: I Am Not a Human Pacifier | Nurshable. pacifier

Een andere moeder die het mooi kan verwoorden vertelt over tijdsindeling en levensplanning. Over het stellen van prioriteiten in verschillende levensfasen en hoe we elkaar in onze maatschappij voor de gek houden door te denken dat carrière belangrijker is voor vrouwen en mannen dan het ouderschap. Is dit dan quality time? | Charlie magazine.

null

Een derde voorbeeld van voor-de-gek-houderij wordt aan de kaak gesteld in het debat over time-out versus time-in. Kroost geeft een samenvatting van de discussie tot nu toe en laat zien hoe ouders gefopt worden door te doen alsof opvoeden kan worden afgedaan met behaviourisme, als of opvoeden niet meer is dan het aanleren van gewenst gedrag, alsof het opvoeden van kinderen hetzelfde is als het africhten van circusdieren. Waar de time-out-schoen nu werkelijk wringt – KROOST.

1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.