Borstvoeding is niet slechts de meest voor de hand liggende zuigelingenvoeding, het is ook een formule voor duurzaamheid vanaf de eerste levensdag

Formule voor duurzaamheid

Formule voor duurzaamheid

Formule voor duurzaamheid

afbeelding bij het oorspronkelijke artikel.

Formule voor duurzaamheid

Erik Assidourian: Baby formula isn’t the best option for babies or the world they enter. A global treaty could phase out its use: Why baby formula has no place in a sustainable future | The Guardian

”Of all the things that we feed to our children, breast milk may be the best: custom-designed for each and every baby, locally sourced, available on-demand and free. Yet parents spend about $11.5bn a year on baby formula, an expensive, less healthy and less sustainable substitute.” ”Van alles waarmee we onze kinderen voeden, is moedermelk waarschijnlijk het beste: op maat gemaakt voor elke individuele baby, van lokale oorsprong, beschikbaar op vraag en gratis. Toch besteden ouders (in de USA) jaarlijks$11,5miljard aan kunstvoeding, een dure en minder gezonde en duurzame substituut.” 

WHO en Unicef zijn al decennia lang bezig met het werken aan meer borstvoeding voor meer kinderen. De WHO heeft berekend dat, als alle kinderen over de hele wereld de eerste zes levensmaanden uitsluitend borstvoeding zouden krijgen, jaarlijks anderhalf miljoen  kinderen onder de vijf jaar niet zouden overlijden. Anderhalf miljoen. 1.500.000. Over de hele wereld. Elk jaar. Niet alleen kinderen in de Derde Wereld, ook hier bij ons in de rijke Eerste Wereld. Meer daar dan hier, maar ook hier. En dan hebben we het nog niet over het verschil in milieubelasting door de productie, verpakking, vervoer en het afval van de kunstvoeding, flessen en spenen.

Tot nu werkte de WHO met de Code en het BFHI en dat heeft al tot een flinke verbetering geleid, maar nog te veel kinderen krijgen niet wat hun geboorterecht is. Naast en na het informeren van moeders over de ‘voordelen’ van borstvoeding, het stoppen met het uitdelen van gratis monsters van en cadeautjes bij kunstvoeding, stoppen met reclame voor kunstvoeding en voordeeltjes en cadeautjes voor zorgverleners door de kunstvoeding industrie, zou er nu een verdrag moten komen zoals dat er ook al is voor de marketing en verkoop van tabak. Dit zou dan een totaal verbod op elke vorm van marketing voor kunstvoeding (moedermelksubstituten en borstvoeding substituten) inhouden, maar ook kwalitatief goede begeleiding bij de initiatie en voortzetten van borstvoeding voor alle moeders en van goede wettelijke regelingen voor onder andere betaald verlof voor het in stand houden van borstvoeding voor moeders die buitenshuis werken.

Formule voor duurzaamheid

Formule voor duurzaamheid

Voorgesteld wordt ook om van kunstvoeding een receptplichtig product te maken, zodat het echt alleen als laatste redmiddel zal worden ingezet. Deze maatregelen zullen de kunstvoedingsindustrie uithollen. Dat geeft niet, het is een van de minst duurzame, meest vervuilende industrieën. Dit lijkt een formule om tot duurzame zuigelingenvoeding te komen. Duurzaam in productie en beschikbaarheid, duurzaam wat betreft ecologische voetafdruk en duurzaam voor de basisgezondheid van kinderen.

Nog even: Natuurlijk zijn er altijd moeders die ondanks alle hulp en inzet die mogelijk zijn, die borstvoeding niet voor mekaar krijgen, of voor wie het echt niet mogelijk is. Voor hen kan er kunstvoeding op recept beschikbaar zijn, maar beter nog is om de beschikbaarheid van donormelk te verbeteren en het gebruik ervan te normaliseren als eerste optie voor het vervangen van de eigen melk. Voor kinderen die onbewerkte melk niet verdragen moet er zeker een vervangend product beschikbaar zijn. Dat moet dan worden beschouwd als een medicijn. Er is zeker nog ruimte voor onderzoek naar het gebruik van menselijke melk voor het maken van speciale dieetvoeding voor kinderen met bijvoorbeeld metabolische stoornissen of PKU.

1 antwoord

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] Speeddaten Vriendelijk Formule voor duurzaamheid Veilige voeding Begeleiding bij borst en fles […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.