Geplaatst op 1 reactie

De voedselverstrekking voorbij

de voedselverstrekkking voorbij

De voedselverstrekking voorbij: borstvoeding gaat verder dan voedselverstrekking, verder dan melk in een mooie en handige verpakking. Moedermelk is voedsel, maar ook medicijn en nog veel meer.

De inspiratie voor dit blog:

Een ”foto van de dag” op borstvoeding.com (niet meegegaan met de grote verhuizing daar)

en een bericht Mammamelk | Beeing around : ”Een voor mij bepaald niet onbelangrijk onderdeel van het moederschap is iets waar ik al een tijdje over aarzel om over te schrijven.”

En de eindeloze stroom van Facebook- en Twitterberichten van moeders die zich fopspeen voelen, of die zich afvragen waarom hun dreumes nog zo vaak wakker wordt in de nacht of hun peuter nog zo vaak de borst vraagt.

Borstvoeding gaat verder dan voedselverstrekking, verder dan melk in een mooie en handige verpakking. Moedermelk is voedsel, maar ook medicijn. Het drinken aan de borst is een manier om voedsel binnen te krijgen, maar ook een manier om een hormoonrespons te triggeren. Aan de borst drinken is een manier om het immuunsysteem van de moeder aan te zetten tot de productie van antistoffen in de melk die zij maakt. Drinken aan de borst is een onderdeel van de ontwikkeling van de kaken, de mond en de aangezichtsspieren en daarmee van de ontwikkeling van de ademhalingswegen, het gebit en de spraak. De hormonen die vrij komen tijdens borstvoeding bij zowel de moeder als het kind, zijn een belangrijke factor in hun relatievorming, ze maken het aangaan en onderhouden van een relatie makkelijker. Prolactine zorgt niet alleen voor het aanmaken van melk, maar ook voor een verhoogde drang tot moederlijk, zorgend gedrag (moederinstinct is meer een hormonale reactie dan een instinct, of op zijn minst een instinct dat wordt gestuurd en versterkt onder invloed van hormonen). Oxytocine zorgt niet alleen voor het toeschieten van de melk, maar wekt ook gevoelens van verliefdheid op en de drang tot samenzijn en beschermen.

Deze ”bijkomende” aspecten van borstvoeding worden sterker en belangrijker naarmate het kind ouder wordt, terwijl de voedselcomponent dan in belang afneemt, vooral na de tweede verjaardag. Drinken aan de borst is een probaat medicijn na valpartijen. De hormonen werken als pijnstilling, de bescherming en troost zorgt, met de hormonen die daarbij horen voor een versteviging van de basisveiligheid en, ingeval van verwonding aan de mond zoals een tand door de lip, zorgt het drinken aan de borst voor een snellere genezing door verhoogde doorbloeding en de bacterie bestrijdende bestanddelen van moedermelk.

Tot slot nog een opmerking voor de speciale waarde van borstvoeding voor de wereld ontdekkende peuters. De wereld ontdekken, op je eigen benen, met je eigen handen en voeten, is een machtig spannende bezigheid. Je ontdekt er niet alleen de grote buitenwereld mee, maar ook de mogelijkheden en grenzen van je eigen lichaam. Peuters moeten die wereld en zichzelf ontdekken, dat is hun levensopdracht in deze levensfase. Ze zijn er volledig toe in staat en hebben er vrij weinig hulp bij nodig. Als ze bijvoorbeeld ergens op willen en het lukt niet, moeten ze er niet op getild worden. Dat leert ze niets anders dan aangeleerde hulpeloosheid. Ze moeten door de uitdaging worden geprikkeld manieren te zoeken het wel te kunnen. Zelf te kunnen. Maria Montessori wist dat al: ”help mij het zelf te doen” is de vraag van de peuter (en kleuter en schoolkind). Niet ”doe het voor mij”. De taak van de volwassene is om de omgeving van het kind zodanig in te richten dat het hem helpt het zelf te doen. De peuter kan dat, maar soms is het te eng of erg vermoeiend. Hij moet dan weten dat er een veilige basis is om op terug te vallen en zijn accu weer op te laden. Bij mama aan de borst is die ankerplaats van waaruit hij opgefrist en met nieuwe kracht zijn werk kan gaan doen. En als al dat zelf doen eens een keertje fout gaat is die borst zijn EHBO koffertje met pijnstilling, pleisters en anti-infectiemiddelen.

PS:
aan de borst als troost bij pijn of na vallen is geen emo-eten, is niet hetzelfde als een snoepje op de zere knie. Het is meer als het kusje erop plus extra hulp bij het genezen.

PS2:
Soms zijn dreumesen en peuters overdag zo druk met ontdekken, of hun moeder is niet voltijds beschikbaar als achtervang, dat zij overdag nabijheid en borst missen; zij gaan dit dan in de nacht inhalen. Dat is normaal gedrag, het is geen manipulatie en ze doen het niet om hun moeder te pesten. Het is een basisbehoefte die net zo sterk is als die aan zuurstof, voedsel en water.

PS3:
Als je door welke omstandigheid dan ook geen borstvoeding kunt of wilt geven, voel je dan geen mislukking, ga niet op zoek naar een schuldige, maar zoek manieren om al deze functies van borstvoeding en moedermelk te vervangen. Het is geen schande om iets niet te kunnen, het maakt je niet slecht en je bent niet schuldig aan iets vreselijks. Het is gewoon zo, that’s life, doe er wat mee. In heel veel gevallen kun je een keuze voor geen borstvoeding ook nog heroverwegen en er op terug komen. Het is ook volkomen terecht om boos te worden op iemand die je ten onrechte van de borstvoeding heeft afgeholpen. Het is niet terecht om boos te worden op degene die vertelt wat de functies van borstvoeding zijn.

PS4:
Een kind dat op zijn wereldontdekkingstochten dingen binnenkrijgt die wellicht niet heel gezond zijn, zoals potgrond of de inhoud van de kattenbak, besmet zijn moeder tijdens het drinken aan de borst  met de eventuele ziekmakers die hij binnenkreeg en bij de volgende voeding krijgt hij automatisch de passende antistoffen. Een belangrijke reden van dreumes en peuter om overdag regelmatig een slokje bij mama te halen. Het is ook een reden om een kind op het oppasadres of het KDV te voeden bij het wegbrengen en ophalen.

1 gedachte over “De voedselverstrekking voorbij

  1. Zowat allesomvattend, mooi geschreven Gonneke!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.