Geplaatst op 2 Reacties

Bloedrechten

Bloedrechten gaat, uiteraard, over bloed. Meer bepaald over wie er recht heeft op het bloed. Bloedrechten is eigenlijk een term uit de erfrechtwereld: bloed gaat voor aan- en ingetrouwd, met andere woorden, je eigen bloedjes gaan voor je stiefkinderen. Er bestaat ook een meer lugubere vorm van bloedrecht: een middeleeuws en ouder gebruik om de vermoede dader van een moord bij het lijk van het slachtoffer te zetten. Als het lijk vervolgens gaat bloeden werd dat gezien als wettig en overtuigend bewijs van schuld.

Ik ga het gewoon hebben op het recht op het bloed in de placenta.

URI Nursing Professor Debra Erickson-Owens, right, with Shoi Parker and her little boy Cameron at Women & Infants Hospital. Cameron participated in the study of delayed cord clamping with full-term infants. URI photo

De universiteit riep het trots de wereld in, naast een foto van een trotse onderzoeker en een even trotse moeder en onderzoekskind: ”URI nursing study shows for first time benefits of delayed umbilical cord clamping on brain development in healthy babies”. Geweldig nieuws!

Maar wacht even, … .

Het is niet echt nieuws en het is ook niet waar. (Voor het ”niet nieuws”: zie het filmpje onderaan deze pagina. Het ”niet waar” zit hem in de termen ”delayed” en ”benefits”.

Het is al net als bij onderzoeken naar de invloed van zuigelingenvoeding op de gezondheid van kinderen. Daar wordt ook altijd gedaan alsof borstvoeding de interventie is met wonderbaarlijk uitkomsten, voordelen dus. Maar de uitkomsten van kinderen die borstvoeding krijgen zijn de verwachte uitkomsten. Kinderen die een interventie ondergaan (andere voeding en koestering krijgen) die hebben afwijkende uitkomsten, meestal in negatieve zin.

Direct na de geboorte van een kind afnavelen is een interventie. Het feit dat de navelstreng moet worden afgekneld om bloeding te voorkomen is daarvan een teken. Er is verder geen enkele zoogdiersoort die direct na de geboorte van het jong op zoek gaat naar een touwtje om de navelstreng af te binden. De gewoonte om vroeg af te navelen heeft tot een boel extra, in feite onnodige, maatregelen geleid. Vroeg afnavelen onthoud het kind van een flink deel van zijn bloed en daarom begint het kind zijn leven met bloedarmoede. Dat trekt wel bij, maar de tekorten  in ijzer, vitamine K en andere zaken zijn daarmee niet opgelost. Dus hebben kinderen massaal te weinig vitamine K (en moeten ze worden gesuppleerd) en de weinig ijzerreserves om lang genoeg op moedermelk te kunnen teren (en dus moeten ze al vroeg aan de vaste voeding of opvolgmelk met toegevoegd ijzer).

Het onderzoek waarmee ik dit bericht begon richtte zich voornamelijk op de ontwikkeling van de hersenen. Kinderen die al het bloed krijgen waarop ze recht hebben ontwikkelen volgens plan. Kinderen die hun eigen bloed wordt ontzegd hebben dus minder goede hersenontwikkeling. Dit is een ernstige zaak, want dat betekent dat deze kinderen achterstanden kunnen oplopen als gevolg van het medisch handelen.

Zet het maar in je geboorteplan: niet afnavelen voor de navelstreng gestopt is met kloppen, maar in elk geval minimaal 5 minuten. En zet de link naar het onderzoek er maar bij.

URI nursing study shows for first time benefits of delayed umbilical cord clamping on brain development in healthy babies: Challenges widespread practice of immediate cord clamping
Natuurlijk was dit helemaal niet nieuw. Mensen die kiezen voor een hele of halve Lotus geboorte wisten dit al lang en ook in de vroedkundige wereld was het zeker al lang niet onbekend. Trouwe lezers zullen de video hieronder ook al eerder hebben gezien. Vroedvrouw Penny maakt heel zichtbaar hoeveel bloed er nog in de placenta zit als er direct wordt afgenaveld.

 

2 gedachten over “Bloedrechten

  1. […] Bloedrechten heb ik dit onderwerp ook al besproken. In het filmpje hiernaast wordt zichtbaar gemaakt om hoeveel […]

  2. […] Bloedrechten heb ik dit onderwerp ook al besproken. In het filmpje hieronder wordt zichtbaar gemaakt om hoeveel […]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.