Geplaatst op Geef een reactie

Beeldvorming

beeldvorming

Beeldvorming: over wat ouderschap inhoud en hoe kinderen zich gedragen of dienen te gedragen wordt een beeld gecreëerd. Een soort gefotoshopt generiek beeld van hoe het hoort te zijn.

Eerder verschenen in 2014; blijvend actueel

Een collega belde me met allerlei vraagjes en dingen om te delen. Gewoon even wat collegiale praatjes. Dat is fijn voor mensen met een beroep wat je meestal in je eentje uitoefent. We hadden het over bijblijven in je vak, over dingen die we zoal langs zien komen en over hoe sommige vragen eigenlijk minder met borstvoeding dan met opvoeding te maken hebben. Even later zag ik op twitter iets voorbijkomen van De Telegraaf-Vrouw. Nee, ik ben gewoonlijk geen Telegraaf lezer, maar soms hebben ze in de online versie van die curieuze berichtjes. Dus ik volg ze op Twitter. Niet dat ik me daarvoor hoef te verantwoorden, natuurlijk, … Enfin, ik dwaal af. Iets curieus, dus. Een filmpje van een Hongaarse zangeres die haar gezicht gefotoshopt krijgt terwijl ze haar liedje zingt. Leuk liedje en een leuk gezicht. Maar het is kennelijk niet een beeld wat men de wereld in wil sturen, dus wordt er aan geboetseerd en geschilderd, virtueel natuurlijk, tot het beeld meer overeenkomt met wat ‘’men’’ kennelijk verwacht van een zangeres.

Ik was van het uiteindelijke resultaat niet speciaal onder de indruk. Ik vond haar ook zonder de remake een aardig gezicht hebben. En aangezien ik zelf ook wat plekjes en vlekjes in mijn gezicht heb, verwacht ik die bij een ander ook. Dat hoort er zo bij. Daarin ben ik kennelijk een uitzondering, want als zangeres hoor je een vlekkeloze huid met een bepaalde teint te hebben en je haar moet ook beslist anders vallen dan het van nature doet. Alles wat een gezicht eigen karakter geeft moet worden weggevaagd en vervangen door een generiek soort schoonheid.

Over wat ouderschap inhoud en hoe kinderen zich gedragen of dienen te gedragen is ook een beeld gecreëerd. Een soort generiek beeld van hoe het hoort te zijn. Er zijn opleidingen voor beroepsopvoeders, paren die willen adopteren moeten cursussen volgen, maar verder kan iedere gek kinderen maken, krijgen en groot brengen. Er zijn wel cursussen, maar niemand is verplicht die te volgen (met uitzondering van mensen die de fout in zijn gegaan of een AMK melding hebben, wellicht). Nu ben ik op zich niet rouwig om het niet dwingende karakter van cursussen volgen, want wat er van overheidswege op dat vlak wordt aangeprezen is haast nog niet goed genoeg als wc-papier.

Het zou daarentegen wel plezierig zijn, met name voor de kinderen, wanneer aanstaande ouders een wat realistischer beeld zouden hebben van wat ouderschap inhoudt en wat een kind is, doet en nodig heeft. En wanneer de maatschappij daar ook wat meer realistisch over zou denken en oordelen. De zorg voor kinderen (tenzij het die van een ander zijn) is een ondergeschoven kindje in onze maatschappelijke visie. Iets dat je er gewoon even bij doet. Waarvoor je niet noemenswaard steun, tijd en gelegenheid hoeft te krijgen. Vooruit, moeders krijgen een paar maanden, vaders moeten het doen met twee hele dagen (edit 2021: inmiddels is het vaderschapsverlof volgend op de geboorte van zijn kind verlengd tot enkele weken*). Willen ze meer, dan doen ze maar in hun eigen tijd, zonder betaling.

En zo wordt volkomen normaal baby- en peutergedrag vaak als probleemgedrag gezien. Meer dan elke drie uur aan de borst willen en dat ook nog eens als ze al 4 of 8 maanden oud zijn, in slaap vallen aan de borst, nachtvoedingen, ook nog na 4 of 8 maanden, niet alleen in een bedje of apart kamertje willen slapen, borstvoeding willen als je ziek bent en aan allerlei slangen in een ziekenhuisbed ligt, en zo meer. Allemaal volstrekt normaal gedrag voor een mensenkindje. Niets mis mee. Alleen past het niet in het generieke plaatje wat wij elkaar in onze maatschappij voorhouden. Daarnaast wordt van ouders verwacht dat ze allebei deelnemen aan de economie door het uitoefen van een betaald beroep buitenshuis. Haast zoals de kledingindustrie een beeld opdringt van een onmogelijk magere, lange vouw met stevige boezem en weelderig haar als ideaal beeld van ’’de vrouw’’, zo dringen overheid en sommige feministische stromingen een beeld op van ‘’de vrouw’’ als een moeder die een goed lopend huishouden heeft en die 40 uur buitenshuis werkt in een leidinggevende functie en haar kinderen goed opvoedt, terwijl ze daarnaast ook mantelzorg biedt aan haar hulpbehoevende bejaarde ouders en hand- en spandiensten biedt op de school van de kinderen. Supervrouw is er niets bij.

Asha ten Broeke verweert zich tegen mensen die haar column over seksisme in speelgoedkrantje maar geneuzel vinden in het grote emancipatiedebat. Maar Ten Broeke legt daarmee wel haarfijn de zwartepiet neer waar hij hoort: bij het beeld dat ‘’de samenleving’’ heeft of krijgt voorgeschoteld van wat mannen en vrouwen, jongens en meisjes zijn en horen te doen en leuk vinden. Een onrealistisch beeld dat leidt tot onrealistische verwachtingen, waardoor mannen en vrouwen niet meer kunnen kiezen wat ze zouden willen doen: hun nageslacht verzorgen, begeleiden en opvoeden tot geëmancipeerde volwassenen. Die geëmancipeerde volwassene begint bij een baby die baby mag zijn, een peuter die peuter mag zijn, een kleuter die kleuter mag zijn. Kinderen wiens gedrag niet als lastig wordt ervaren of als afwijkend, een ADHD etiketje waardig, maar als normaal, soort-specifiek en leeftijdsadequaat gedrag.

De Telegraaf: De Photoshop-sessie van Hongaarse zangeres, Vrouw Actueel, do 23 jan 2014

Asha ten Broeke: Waarom ik dus niet tegen ‘de islam’ ben, ashatenbroeke.nl, 22 januari 2014

*)

Van de site van de Rijksoverheid

Geboorteverlof voor partners
Het geboorteverlof voor partners die in loondienst werken is eenmaal het aantal werkuren per week. Vanaf 1 juli 2020 komt er nog een aanvullend geboorteverlof bij. Geboorteverlof wordt ook wel kraamverlof, vaderschapsverlof of partnerverlof genoemd.

Geboorteverlof: 1 keer 1 week vrij
Sinds 1 januari 2019 krijgen partners eenmaal het aantal werkuren per week aan geboorteverlof. Werkt de partner bijvoorbeeld 5 dagen 6 uur per dag? Dan krijgt hij of zij 30 uur verlof: 5 x 6 werkuren. De werkgever betaalt het loon tijdens dit verlof volledig door. De werknemer kan de verlofdagen van het geboorteverlof naar eigen inzicht opnemen. Maar moet dit wel doen binnen 4 weken na de geboorte van het kind.

Aanvullend geboorteverlof vanaf 1 juli 2020: 5 weken
Per 1 juli 2020 kunnen partners maximaal 5 weken (5 keer het aantal werkuren per week) aanvullend geboorteverlof opnemen. Tijdens het verlof krijgt de partner geen salaris, maar een uitkering van het UWV. Partners hebben recht op aanvullend geboorteverlof als het kind op of ná 1 juli 2020 geboren wordt. Zij moeten het aanvullend geboorteverlof opnemen binnen 6 maanden na de geboorte van het kind. En zij moeten eerst het geboorteverlof van 1 week hebben opgenomen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.