De opening van de maag aan de kant van de slokdarm is een ingang, geen uitgang. Alleen ongebreideld gebruik door zuigelingen van die doorgang als in- én uitgang werd altijd als normaal gezien. Dat is het tot op zekere hoogte ook, want de eenrichtingsafsluiting is bij zuigelingen nog niet erg strak. Het is niet voor niets dat een klassieke baby uitzet ruim voorzien is van stapeltjes spuugdoekjes.

Uitgang

uitgang

Ik schreef er al eerder over en het zal zeker de laatste keer ook niet zijn, maar ik ga het nog maar eens over spugen hebben. Het niet kunnen vasthouden van de maaginhoud of het krachtig via de ingang naar buiten werken van die maaginhoud, zonder dat er sprake is van een infectie of voedselvergiftiging wordt in de medische wereld, terecht, gezien als een ernstig probleem. De opening van de maag aan de kant van de slokdarm is een ingang, geen uitgang*.

Alleen ongebreideld gebruik van die doorgang als in- en uitgang door zuigelingen werd altijd als normaal gezien. Dat is het tot op zekere hoogte ook, want de eenrichtingsafsluiting is bij zuigelingen nog niet erg strak. Het is niet voor niets dat in een klassieke baby uitzet voorziet is in stapels spuugdoekjes.

*)

Ik ben een sterk voorstander van het bewaren van de in- en uitgangsfuncties van de diverse lichaamsopeningen. Gebruik, met name bij baby’s en kinderen, dus liever geen ingang als uitgang en geen uitgang als ingang. De openingen aan de bovenkant zijn voornamelijk ingangen (hoewel de mond en neus voor de longen in- en uitgang zijn), die aan de onderkant zijn vooralsnog enkel uitgangen.

In de laatste decennia lijkt er een verschuiving op te treden in hoe er naar dat babyspugen wordt aangekeken en ook de ernst ervan lijkt toe te nemen. Aan de ene kant lijkt het of elk spugen ineens reflux heet, maar aan de andere kant lijken ernstiger vormen van spugen inderdaad vaker op te treden. Daarvoor zijn een aantal oorzaken aan te wijzen, of eerder factoren die bij die waargenomen toename een rol kunnen spelen.

Allereerst is daar de trend om kinderen plat op hun rug te slapen te leggen. Onderzoek en ervaring lijken aan te geven dat op de rug slapen het risico van wiegendood verkleint. Dit is een vreemd idee, want plat op de rug liggen is een uitermate onfysiologische houding, met name voor een baby. Mogelijk bestaat die bescherming bij gratie van het gebrek aan fysiologie, omdat het kinderen verhindert om diep te slapen. Diep slapen en daardoor ‘vergeten te ademen’ is een van de belangrijkste aspecten bij wiegendood. Het werkt waarschijnlijk met name goed als er andere risicofactoren zijn, zoals geen borstvoeding krijgen of alleen slapen. Hoe het ook zij, het plat op de rug slapen levert naast mogelijke voordelen, zeker ook zijn eigen problemen op. Een daarvan is een toename van spijsverteringsklachten, vooral in combinatie met te grote maaltijden. Voor dit soort spuugproblemen zijn het verkleinen van de maaltijden en het niet plat op de rug te slapen leggen direct na een voeding de beste oplossingen.

Een andere factor bij de toenemende incidentie van reflux kan worden gevonden in problemen in de orale anatomie, dat wil zeggen afwijkende vormen in de mond en van de frenula. Daar wordt weinig aandacht aan besteed wanneer ouders zich vanwege het spugen met hun baby melden bij een dokter. Aangezien de huidige westerse medische wetenschap is gefocust op symptoombestrijding, wordt er bij refluxklachten bij zuigelingen vrijwel zonder uitzondering gegrepen naar medicatie, alsof het spugen op zich het probleem is, en wordt nauwelijks of niet gekeken naar de oorzaak van het spugen. Echte primaire reflux is nog steeds een niet erg veel voorkomende aandoening. Het overgrote deel van wat als reflux wordt gediagnosticeerd is een symptoom van wat anders, geen ziekte op zich.

Problematische frenula (tongriempjes en lipbandjes) kunnen behalve problemen met het drinken aan de borst of uit een fles ook problemen geven in de spijsvertering. Te strakke, vlezige, stugge of anderszins beperkende frenula maken het voor het kind onmogelijk om een goede techniek te gebruiken bij het drinken. Er komt spanning te staan op spieren en botten die er niet zou moeten zijn, bepaalde bewegingen kunnen niet goed worden uitgevoerd en het is erg vermoeiend om een maal binnen te krijgen. Dit alles leidt tot compensatie gedrag en ineffectief drinken. Dat kan er dan weer voor zorgen dat er vreemd wordt geslikt, dat de zuig-slik-ademhalingssequentie niet goed verloopt en dat er veel lucht wordt meegezogen en geslikt. Het slikken zelf kan ook pijnlijk zijn.

Door dat moeizame, soms pijnlijke slikken** en de meekomende lucht, kan de maag zich geïrriteerd gaan gedragen. Met het opboeren van de overtollige lucht kan dan de maaginhoud mee naar buiten geperst worden. Soms tot helemaal buiten de mond, soms alleen tot in de slokdarm, waarna het weer wordt doorgeslikt. Vooral dat laatste (dat verborgen reflux wordt genoemd) kan tot pijn leiden door het heen en weer gaan van de zure maaginhoud in de slokdarm. Dit leidt dan tot huilen, stress, meer lucht inslikken en meer spugen. Meer kleinere voedingen en een andere houding, die bij ‘’gewoon’’ spugen zullen werken, helpen hier niet of maar beperkt. Medicatie, waarnaar vaak zonder naar verdere oorzaken te zoeken wordt gegrepen, werkt ook maar ten dele of helemaal niet.

Mijn punt is: bij alle problemen die met eten of spijsvertering te maken hebben bij een baby, moet die baby helemaal onderzocht worden, moet bekeken worden hoe een voeding verloopt, hoe de baby drinkt en moet zijn mond worden onderzocht. Medicijnen worden bij voorkeur pas ingezet wanneer geen enkele andere behandelbare oorzaak voor het spugen of andere klachten kan worden gevonden.

**)

Die pijn en problemen met eten en andere functies van de tong zijn niet alleen bij zuigelingen een probleem. Een te krappe tongriem kan voor blijvende en steeds ernstiger problemen zorgen. In het ⇐ dit filmpje legt een vrouw die als 40jarige werd geknipt hoe anders het voelt. Hoe vroeger tong- en lipriempjes geknipt worden, hoe makkelijker dat gaat, hoe kleiner en minder pijnlijk de ingreep is.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.