Keurig

Als je keurig binnen de lijntjes blijft, heb je het goed gedaan. Dat zit er zo bij ons ingebakken dat we de neiging hebben dat op alles van toepassing te maken. Als we ergens lijntjes zien, willen we ertussen blijven. Zelfs katten willen dat: How to Catch a Cat in a Trap (titelfoto). Neem nu de groeicurves van zuigelingen en peuters. Ik heb het er al vaker over gehad en er is zelfs een themapagina voor. En toch heb ik het er nog maar eens over. Ik hoor het zo vreselijk vaak: ”Nee, joh, je hoeft je echt geen zorgen te maken. Je kindje zit nog mooi binnen de groene lijnen.” Het gaat dan om de online in te vullen groeicurven die zijn gebaseerd op de WHO universele standaarden voor gezonde groei. Ik heb zelf een groeicurven boekje gemaakt (te koop via www.eurolacwinkel.nl) en daar heb ik expres geen groene baan gemaakt, maar enkel een paar verschillend gekleurde lijnen.

groeiJjaarDeze lijnen geven aan dat respectievelijk (van onder naar boven) 99, 97, 85, 50, 15, 3 en 1 kinderen per 100 zwaarder zijn dan deze lijn aangeeft. Het idee is dat kinderen hun eigen lijn maken, die min of meer evenwijdig lopen aan de voorgedrukte lijnen. Groeien tussen de bovenste paarse en gele lijn is niet per definitie beter of slechter dan tussen de onderste rode en blauwe of in de buurt van de middelste lijn. Het is ook niet erg als de lijn geen strakke boog vormt, er mag best een deuk of een berg in zitten, nu en dan, hier en daar. Het is wel belangrijk dat de lijn voor lengtegroei vergelijkbaar is en ongeveer op dezelfde hoogte zit. Een gewichtsgroei lijn die consequent meer dan 1 voorgedrukte lijn hoger of lager dan de lengtegroei lijn loopt betekent dat een kind respectievelijk te zwaar of te licht kan zijn. Een duidelijke indicatie voor mogelijke problemen is het als de lengte en gewicht lijnen uit elkaar lopen, dus als het verschil steeds groter wordt.

groeivrbldEen voorbeeld. Het kindje waarvan de groei op bovenstaande grafiek is bijgehouden in rode punten en lijnen groeide de eerste vier weken volkomen volgens verwachting. Daarna ging de groei veel minder hard (verwacht zou zijn dat de oranje lijn zou worden gevolgd) en de lijn daalde in de volgende vier weken. Vervolgens pakte het kindje de groei weer op en vervolgde de nieuwe lijn (blauw). Op zich is daar niks mis mee. Misschien was het geboortegewicht niet wat het hoorde te zijn en was het kind wat te zwaar bij de geboorte. Als dat zo was, zou je verwachten dat de lengte bij de geboorte op dat lagere punt zou zijn en langs die lijn verder zou lopen. Als lengte en gewicht bij de geboorte overeenstemden, kan de vertraging in de gewichtstoename duiden op ziekte, drinkproblemen of problemen met de voedselopname. Je zou dan verwachten dat de lengtegroei ook wat zou minderen of even zou stokken. Als de gewichtstoename mindert en de lengtegroei niet, kan het zijn dat dit bij het kind hoort en dat het gewoon een extra slanke bouw heeft. Verder onderzoek naar de algemene gezondheid en ontwikkeling kan daarover uitsluitsel geven.

null.

En die groene band op de groeicurve online? Dat is niet een ”groene zone” in de zin van ‘zolang je hierbinnen blijft gaat alles goed’. Het geeft slechts aan dat het overgrote deel van de kinderen ergens in dat gebied hun eigen unieke groeilijntje heeft. De groeicurves online zijn er ook als App voor je Apple of je Android apparaten.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.