Blij Ei Blog

Ik las dit blog en het maakte me blij en het bracht me op een idee: ik wil ook een blij-ei-blog schrijven! Een 9 blije eieren blog dus.

Ei ei ei ik ben zo blij

Ei-ei-ei

ik ben zo blij

dat mijn neus van voren zit

en niet opzij

Dit liedjes zongen wij als kind wel. Zomaar een nonsens liedje voor het uiten van ongedifferentieerde blijheid. Gewoon blij om het blij zijn. Dit blog gaat over blije eieren, ofwel gedifferentieerde blij-ei-oorzaken.

Mijn blije eieren, zo besloot ik, moesten over mijn werk gaan. In mijn privéleven heb ik zoveel om dankbaar voor en blij mee te zijn, dat zou een very-very-longread worden (denk aan gezondheid, relatie, kinderen, kleinkinderen, afgeronde studies, familie, een dak boven ons hoofd en eten op de plank, geen vervolging, bedreiging en oorlog, …). Op professioneel gebied wil ik nog wel eens negatief uit de hoek komen, kom ik naar mijn gevoel veel teleurstelling tegen. Toch ben ik blij met vak en het werk dat ik doe. Ik zou niet anders meer willen. zelfs als ik morgen de Jackpot win, blijf ik gewoon dit prachtige werk doen. Dus: 9 keer blij ei in mijn werk.

De kinderen

De kinderen staan op de eerste plaats met stip en ster. Ik wist al heel vroeg dat ik ”iets met kinderen” wilde. Ik begon dat traject als kleuterleidsteer, maar het gelukkigst ben ik nu toch met al die kleine prutsjes en popjes. Die ik ook nog eens allemaal mag vasthouden. Waar ik mee mag praten. Voor dat praten zijn geen woorden nodig. Ik gebruik ze wel, maar dat is meer om moeder en vader mee te laten ervaren wat ik doe. Mijn woorden zijn een weergave voor mijn gesprek met het kind in mijn handen. Ik nodig het kind in mijn handen uit zich te uiten, me te vertellen wat er loos is en of er iets loos is. Ik vraag of ik eens mag kijken met mijn ogen en mijn tastzin en mijn minder meetbare zintuigen naar hem of haar, van binnen en van buiten.

Dat maakt me heel blij, gelukkig en nederig. Kleine kinderen zijn haast nog een en al ziel en die ziel leggen ze bloot als je het vriendelijk vraagt. Het is niet altijd direct te verstaan wat die zielen zeggen, want die taal zijn wij volwassenen al zo lang geleden niet verder gaan gebruiken. Maar wie zich openstelt en met het hart luistert kan ze nog verstaan. Ondertussen kijk en voel ik ook gewoon met mijn ogen en handen.

De moeders en vaders

De moeders en vaders die vol liefde zo opgaan in hun kind dat ze er te dicht op zitten om te zien wat er met hun kind gebeurt of aan de hand is. Ouders die, als ze dan geholpen worden met anders kijken naar hun kind ineens zien wat hun kind hen wil vertellen.

En ouders die zo dankbaar zijn als er eens een keer echt naar hen wordt geluisterd.

Dat maakt mij heel blij.

Het denkwerk

Als lactatiekundige moet ik vaak origineel en creatief en logisch kunnen nadenken. Laat dat nu meteen van mijn hobby’s zijn. De basis, de theorie, het bouwplan zijn allemaal heel duidelijk en helder, met weinig ruimte voor persoonlijk interpretatie. Biologisch gezien zijn dingen gewoon wat ze zijn. Maar hoe groot de overeenkomsten en de gemeenschappelijk basis ook zijn, elk mens, en elke menselijke relatie, is uniek. Voor mij als lactatiekundige komt het erop aan dat ik zowel die gemeenschappelijke basis als de uniciteit, maar ook de unieke omstandigheden van elke borstvoeding dyade,  meeneem in mijn zoektocht naar oorzaken en oplossingen.

En als dat dan lukt met creatief en logisch nadenken, dan maakt mij dan heel blij.

Eigen baas

Als lactatiekundige in een eigen praktijk (private practice) ben ik eigen baas. Dat betekent dat ik me alleen hoef te houden aan de protocollen en gedragscodes van mijn eigen beroepsgroep en zelf kan bepalen wat ik belangrijk vind. Ik ben mijn eigen baas en kan dus ook zelf bepalen welk werk ik wel en niet wil doen en op welke manier ik dat werk uitvoer. Dat laatste is belangrijk en blij-makend, want het betekent dat ik geen losjes-wetenschappelijk gebaseerde protocollen hoef te volgen.

Meer eigen baas

Meer eigen baas, ik ben nogal een bazig typetje. Ik bepaal liefst zelf wat ik, waar en wanneer en hoe hoe ik het doe. Soms moeten er toch dingen die ik niet zelf kan bepalen, zoals de financiële administratie, dat maakt minder blij. Des te meer waardeer ik alles waarover ik wel eigen baas ben.

Combineren

Ik heb twee beroepsopleidingen gevolgd en heb een aantal hobby’s. Ik wordt erg blij van het zoveel mogelijk combineren van al die interesse gebieden. Lesgeven over borstvoeding combineert mijn twee beroepsopleidingen. Gezonde voeding voor het gezin combineert mijn ene beroepsopleiding met een hobby. Vlogjes en instructiefilmpjes maken combineert twee beroepsopleidingen en een hobby. Total bliss!

Wetenschap

Wetenschap maakt me echt blij, maar dan wel echte wetenschap, met oorspronkelijk denken op basis van een ongebreidelde nieuwsgierigheid.

Variatie

Werken met mensen en vooral et kinderen is gevarieerd werk. Op het eerste gezegd lijkt de eindeloos herhalende reeks onzekere moeders, huilende baby’s, kapotte tepels en zere borsten niet erg gevarieerd. Maar elk mens is uniek in haar eigen omstandigheden en elke moeder-baby combinatie is ook uniek (een moeder van vijf kinderen heeft vijf unieke moeder-baby combinaties!). Dat maakt ook elk consult uniek. Never a dull moment.

Evenwicht

Het feit dat ik van mezelf de tijd mag nemen voor een niemendalletje als dit voor een blog maakt me blij. Eigen baas zijn wil niet zeggen dat het altijd maar vrijheid-blijheid is met de tijdsindeling, want een aangenomen opdracht heeft een deadline. Dat geeft een mooi evenwicht met de leisure time die ik mezelf gun.

Negen keer blij met een ei. De eerste blije punten krijgen meer tekst dan de laatste, dat geeft denk ik ook gelijk een waarderingsvolgorde weer. Die waardering is eigenlijk nog een tiende ei: de waardering die ik, soms heel direct en soms via-via, krijg van ouders die blij zijn met wat ik ze kon bieden.

Waar word jij blij van? Laat het me eens weten in de reacties hieronder. Of schrijf zelf een blij blog en link er hier naar.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Kijk eens rond in de winkel: genoeg om blij van te worden of iemand anders blij te maken.