Iedereen waant zich (soms, bij tijd en wijle of nogal vaak) het centrum van het universum. En soms, nu en dan of vaak is het moeilijk te ervaren dat je even niet het centrum van het universum bent, dat het even gewoon niet over jou gaat.

Centrum van het universum

centrum van het universum

The Badass Breastfeeder is een van mijn favoriete bloggers. Ik houd van sterke vrouwen die zeggen waar het op staat, die het beestje bij zijn naam noemen en je daarbij recht aankijken. En in dit bericht heeft ze het over borstvoeding geven waar andere mensen bij zijn of waar andere mensen het kunnen zien (in levende lijve of op foto). Ik noem dit ”positief lactivisme”. Anderen noemen het borstvoedingsmaffia.

The Badass Breastfeeder

My Dear Critic, I posted this photo on Instagram, that social media platform with the reputation of being drama-free. I received comments such as, “that’s disgusting,” “so gross,” “you’re sick,” etc. Nothing we haven’t heard before on social media, where people can comment without having to face you. I realized while reading the comments that I doubt anyone can say anything to me at this point that I haven’t already heard. The fact is that you, My Dear Critic, refuse to examine your own feelings, you refuse to accept responsibility for your own feelings, you are afraid of what you don’t understand, you are afraid to challenge your stale beliefs. You have nothing of use to say, you sling insults, brainless and thoughtless words that waste our time and prove your ignorance and fear. One time an old friend said to me, “So, you’re going to hold a one woman revolution?” No, no, My Dear Critic, it’s not just me. There are thousands, dare I say millions, of us out there with our fists in the air. But it is true, this is a revolution, a revolution against the mainstream, stereotypes, cultural norms, the status quo and institutions that make us doubt ourselves. This is indeed a revolution, if we were face to face, I have no fear of this encounter, I would be standing tall in front of you, looking you directly in the eye and offering you the opportunity to open your mind.

Alleen al het pure feit dat iemand in het volle zicht van mensen er omheen de borst geeft is namelijk voor sommigen al voldoende om te spreken over opdringerig lactivisme dat moeders die geen borstvoeding geven een schuldgevoel geeft. Want ja, natuurlijk voeden moeders in het openbaar niet om hun kind eten en liefde te geven, maar om andere moeders het leven zuur te maken:

En:

En:

Maar, werkelijk, je hoeft je er niet door aangevallen te voelen, je hoeft niet het idee te hebben dat die voedende moeders het speciaal op jou gemunt te hebben.

Ergens anders zag ik iets voorbij komen over het woord vagina. Dat dat ook gewoon een woord is om een lichaamsdeel mee aan te duiden, zoals voet, hoofd of pink. Borst is ook gewoon zo’n woord en een borst is net als een vagina gewoon een lichaamsdeel met een bepaalde functie. De functie van een vagina hoeft niet perse in een openbare plaats te worden uitgeoefend, maar de functie van een borst nu en dan wel. Afhankelijk van de gebruiker van de functie van de borst kan het nodig zijn die functie waar en wanneer dan ook uit te oefenen. Het is net als wanneer jij zelf eet of drinkt, dat doe je ook niet altijd in de beschutting van je eigen huis. Bij voorkeur doe je het ook niet op de wc of in een wat obscuur hoekje tussen ongedefinieerde zooi.

Borstvoeding is niet eng, niet vies en niet bedoeld om andere mensen een slecht gevoel te geven. Een zwangere die op straat duidelijk zichtbaar zwanger loopt te zijn doet dat ook niet om vrouwen die geen kinderen willen of vrouwen die een miskraam kregen een slecht gevoel te geven. Weet je, soms gaat het gewoon niet over jou. Jij bent niet waar de wereld om draait. Je bent niet het centrum van het universum. Mensen doen over het algemeen niet allerlei dagelijkse dingen om een statement te maken of om jou het leven zuur te maken simpel door hun bestaan.

2 antwoorden

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] Centrum van het universum met een paar leuke video […]

  2. […] En nog een blog over waarom moeders in het openbaar hun kind aan de borst nemen […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.